Bună ziua, Am cumpărat porțiune de casă având cadastru și cartea funciara lipsită de sarcini. Vechiul proprietar (in legatura de rudenie cu vecinul), in urma unui acord verbal a permis gratuit tranzitarea terenuli ce ne aparține acum. Vrând să ridic gard la limită proprietății, vecinul (care nu s-a ocupat să-și facă intre timp intrarea auto proprie) spune că nu pot să o fac întrucât el nu poate să-și facă intrare separată deoarece nu ii este permis să schimbe bordurile de la stradă cu altele mai joase și să modifice traseul de gaze. Ce să cred trebuie să suport trecerea lui perena și a câinelui ce-mi latră sub fereastră la orice oră?De mentionat ca in casa vecinului locuiesc doua familii deci deranjul e dublu.
marianliviuh
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pașii sunt următorii pentru ridicarea gardului... certificat de urbanism de la primărie, autorizație de construcție, apoi faceți gardul. Țeava se poate muta dar îl vor costa niște bani pe vecin. Treaba cu bordurile e ca in povestea cu drobul de sare. Se pot muta, face vecinul o cerere la primărie vin cei de la ADP și modifică înălțimea la 5-6 borduri. Și dacă vor cere cei de la primărie să fie suportat costul modificării înălțimii bordurilor de solicitant, cât poate să coste? Oricum e interesul lui și o va face dacă e interesat să stea cu mașina în curte.
Am o speță asemănătoare: am cumpărat o casă situată mai în spate de cea a vecinei, între colțurile lor fiind 4 metri (inițial ambele aparțineau aceluiași proprietar, construite acum peste 50 de ani). Dezmembrarea a stabilit (logic) hotarul la 2 metri de ambele case. Vreau să îngrădesc terenul meu pentru a-l proteja de urși, căprioare care fură legumele, vaci autonome care lasă murdărie, etc., dar vecina se opune, deoarece în 2 metri nu mai are acces auto la partea din spate a terenului (în partea opusă a casei ei este râpă abruptă).
Am obligația să îi acord drept de "servitute" pe terenul meu?
Dreptul de servitute de trecere poate fi constituit numai daca accesul la proprietate in alt mod este imposibil, primejdios sau ar genera costuri foarte mari. De asemenea trebuie avuta in vedere si paguba pricinuita proprietarului fondului aservit. Din punctul meu de vedere schimbarea unor borduri si modificarea unei tevi de gaze nu constituie un motiv suficient. Dar sigur, depinde de situatia exacta. Ca poate vorbim de teava de gaze care alimenteaza casa lui sau de cine-stie-ce magistrala care alimenteaza un cartier intreg si atunci da, discutia e alta.