avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am facut greseala de a semna declaratia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am facut greseala de a semna declaratia expresa de ...

Buna ziua,

Am facut greseala de a semna declaratia expresa de demarare a succesiunii, desi nici eu, nici fratele meu nu dorim nimic din mostenirea ce ne-ar reveni dupa oartea bunicii. Spun greseala, deoarece am semnat in graba, la notar, procura pentru mama si aceasta hartie.

Prostia si graba costa, este clar. Ideea este ca atat eu, cat si fratele meu, pur si simplu nu dorim nimic din mostenire. Notarul a spus ca daca nu dorim, va da dosarul direct la tribunal, atunci cand se va face dezbaterea succesiunii.

Intrebarea este daca avem sanse de castig sau cum putem renunta? Este obligatoriu sa preiei ceva ce efectiv nu vrei? Oare chiar nu exista nicio cale de a renunta la o mostenire, inainte de a intra in posesia ei?

Multumesc,
Ioana
Nu, nu există.
Acceptarea moștenirii nu mai poate fi retractata.
Doar renunțarea, și asta, doar în anumite condiții.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ce motive ati avea sa nu vreti ? puteti dezbate succesiunea si apoi donati mamei, daca nu va trebuie nimic.
Multumesc pentru raspunsuri Ce s-a dovedit a fi mostenirea, pentru noi (inclusiv mama, care ne reprezinta in acest moment) va fi doar o sursa de platit impozite pe ceva ce nu poti folosi/cuantifica, este ceea ce a ramas dupa ce s-a luat de pe ele, de-a lungul anilor, tot ce se putea pentru a face bani. In plus, intabularea lor necesita f mult timp, deoarece sunt bucati mici de teren, multe, iar multe dintre ele sunt mosteniri din mosi-stramosi, nu au acte, nustii exact unde sunt si tot asa. Iti mai trebuie o viata ca sa faci asta ca apoi doar sa platesti impozite (nu mai suntem niste tineri, niciunii dintre noi).
Eu, cel putin, nu vreau sa imi risipesc anii pe asa ceva (anul trecut m-am operat de cancer, de exemplu). Pur si simplu apreciez/apreciem mai mult faptul ca sunt/em in viata.

Am semnat hartia aceea si eu si fratele meu fara sa ne dam seama de implicatii, nu cunosteam in ce consta "mostenirea" si, din pacate, fiind totul din pripa, nu ne-am documentat inainte cu ce inseamna sa semnezi declaratia... cat despre mostenire, oricum nu am stiut dinainte in ce consta, am aflat inainte sa intram la notar doar o descriere de 2 fraze, verbal enuntate (nu locuim in zona cu pricina, nu cunoastem locurile si tot asa).

Insa intreb ca o naiva ce m-am dovedit a fi: ma/ne poate obliga statul sa devenim mostenitori cu forta?
Presupun ca vom ajunge in tribunal cu acest caz in care nu se doreste o mostenire
Nu va poate obliga statul.
Înțeleg ca mai exista și alte rude.
Multumesc. Suntem eu, fratele meu si vara mea (toti trei in calitate de nepoti ai bunicii decedate) si mai sunt rude dinspre bunica, de tipul surori/frati etc (unii f in varsta, altii decedati... nu ii cunosc, pt ca nu am avut niciodata ocazia, chiar si in copilarie cand mergeam in vizita).
Vara mea este cea care e initiat succesiunea, la inceputul lunii iulie, anul acesta (bunica a decedat in octombrie anul trecut). Vara mea este si cea care a locuit/locuieste si crescut in casa bunicilor, impreuna cu parintii ei (mama sa, decedata si ea cu putin inaintea bunicii, fiind fiica bunicii. Iar eu cu fratele meu suntem nepotii ei dinspre fiu/tatal meu, care a decedat cu multi ani in urma). Partea care se pare ca face obiectul succesiunii o reprezinta aceste bucati de terenuri, aflate in zone izolate, greu accesibile, chiar si pentru masini de teren.