Am facut greseala de a semna declaratia expresa de demarare a succesiunii, desi nici eu, nici fratele meu nu dorim nimic din mostenirea ce ne-ar reveni dupa oartea bunicii. Spun greseala, deoarece am semnat in graba, la notar, procura pentru mama si aceasta hartie.
Prostia si graba costa, este clar. Ideea este ca atat eu, cat si fratele meu, pur si simplu nu dorim nimic din mostenire. Notarul a spus ca daca nu dorim, va da dosarul direct la tribunal, atunci cand se va face dezbaterea succesiunii.
Intrebarea este daca avem sanse de castig sau cum putem renunta? Este obligatoriu sa preiei ceva ce efectiv nu vrei? Oare chiar nu exista nicio cale de a renunta la o mostenire, inainte de a intra in posesia ei?
Mai exista varianta unui partaj, facut chiar la notar, imediat dupa intocmirea actului de succesiune, prin care se pot atribui verisoarei partea de bunuri care va revine (aveti dreptul si la o parte din casa bunicilor , daca nu a fost instrainata de catre acestia anterior , catre fiica, decedata acum sau catre fiica acesteia=vara dvs), in schimbul unei sulte (o suma de bani) Nu pot spune modalitatea exacta de stabilire a sultei, cred ca poate fi negociata, sau "doar pe hartie" ,
De verificat daca este facuta succesiunea in urma bunicului .Poate ca atunci tatal dvs a facut vreun act de renuntare la drepturile succesorale? Daca nu e facuta succesiunea anterioara, pot surveni complicatii mai tarziu si iar sunteti pe drumuri. Rudele colaterale ale bunicilor /succesorii lor , intra la succesiune numai in lipsa descendentilor .