avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Sunt administrator la o Politie Locala si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Sunt administrator la o Politie Locala si am in gestiune ...

Buna ziua! Sunt administrator la o Politie Locala si am in gestiune magazia cu echipament. Este normal si legal sa mi se opreasca garantie pe intreg patrimoniul institutiei??? Din cate stiu eu din lege ti se poate opri garantie doar pe bunurile directe aflate in administrare ( magazia cu echipament). Si unde scrie anume cate salarii au dreptul sa-ti retina in functie de valoarea bunurilor? sau este la aprecierea lor cate salarii imi opresc indiferent de valoarea bunurilor. Mi se pare un abuz sa mi se retina garantie pe intreg patrimoniul in cazul in care celelalte lucruri sa afla la toti colegii prin birouri (laptop-uri, imprimante, piese de mobilier, inclusiv parc auto).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:44, 9 August 2024
Art. 14. -
Ministerele şi celelalte organe centrale stabilesc, în funcţie de complexitatea gestiunilor şi de natura şi valoarea bunurilor, cuantumul garanţiilor în numerar între limitele prevăzute în articolul 12, precum şi ratele la care se referă articolul 13 alineatul 2.

Ministerele şi celelalte organe centrale pot stabili, în cazuri justificate, garanţii în numerar sub minimul prevăzut în articolul 12 sau scutirea de garanţie.

Vreau sa stiu si eu unde sunt prevazute aceste cuantumuri in functie de valoarea bunurilor. Are idee cineva ?
Mihaela Ina T a scris:

Si unde scrie anume cate salarii au dreptul sa-ti retina in functie de valoarea bunurilor?

Într-o lege veche, încă în vigoare:
[ link extern ]

Art. 12. -
Garanţia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor încredinţate.

Pentru gestionarii retribuiţi pe bază de cotă procentuală, cuantumul minim al garanţiei în numerar va fi echivalent cu cîştigul mediu pe o lună, iar cel maxim cu cîştigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. -
Garanţia în numerar se reţine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o lună, după caz. Dacă, din cauza altor reţineri, ratele în contul garanţiei în numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depună.

În opinia mea, lucrurile din birourile colegilor nu pot fi în gestiunea dvs., gestionarii lor ar trebui să fie șefii birourilor sau compartimentelor din care aceștia fac parte. Cu atât mai puțin a parcului auto, a cărui gestionare ar trebui făcută după o procedură bine pusă la punct.
Ce aveți în fișa postului?
Nu prevede in fisa postului meu ca gestionez si parcul auto, doar magazia cu uniforma de serviciu a colegilor.

Legea gestionarilor o stiu, vroiam sa stiu daca are si ceva norme de aplicare sau altceva corelat in care sa se specifice exact cat si cum se retine din salariu in functie de valoarea bunurilor asa cum zice la art.14 din lege.
Nu are norme de aplicare.

~ final discuție ~