Bună ziua,
În urma cu puțin timp soțul pe fondul alcoolului a făcut scandal și a sărit sa ma bata. În casa se afla și fiul major care a încercat sa aplaneze conflictul. Neputând sa l calmeze ,continuând cu scandalul am chemat politia. Am fost acolo pentru prima data. Domnii polițiști ne au luat declarațiile și lui i a pus interdicție. A doua zi ne a chemat la politie pentru a semna dacă facem plângere. Am primit citație însă copilul major vrea sa și retragă plângerea pentru a nu fi între noi părinții. A mers la politie și acolo i s a spus ca nu și poate retrage plângerea di ca trebuie sa meargă la proces. Acolo sa specifice ca si retrage plângerea. Nu se poate face nimic înainte?
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Bună ziua, Pai haideti sa ne gandim!
Din mesajul dvs nu rezulta clar daca este acolo o fapta penala si care ar fi incadrarea juridica, insa putem sa ne gandim fie la ceva care atrage violenta in familie (cod penal), fie la un ordin de protectie (violenta domestica). Eu presupun ca este varianta 2. Ehh,, in varianta 2 (adica „Domnii polițiști ne au luat declarațiile și lui i a pus interdicție”), daca s-a emis de catre politie un ordin de protectie provizoriu confirmat ulterior de procuror, dosarul se trimite la judecatorie si acolo se va judeca definitiv ordinul de protectie emis de domnii politisti (asta repede, nu dureaza mult). Deci domnii politisti au dreptate, doar in fata instantei baiatul dvs major va putea sa isi retraga cererea (nu plangerea) respectiv sa nu mai insiste in cererea pentru emiterea ordinului de protectie. Deci da, Nu se poate face nimic înainte, intrucat dosarul a plecat de la politie si legea este asa cum v-am scris mai sus. Daca insa, ati facut o plangere in sens procedural penal, se deschide un dosar penal, fireste pentru o fapta penala. In acest caz plangerea poate fi retrasa si inainte de instanta (dar numai in cazul in care fapta este urmarita la plangerea prealabila si nu din oficiu de catre organele de urmarire penala).