avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajare din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajare din somaj

daca o persoana este in somaj si gaseste un loc de munca la o societate ce avantaje are ? dar angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:25, 3 Aprilie 2010
persoana in acuza nu beneficiaza decit de noul loc de munca, iar angajatorul poate primi o subventie pe timp de un an de la data angajarii somerului egala cu salariul minim pe economie pentru ramura activitatea si pregatirea coresunzatoare , vezi lg 76/2002

laur67
vezi prevederile legii 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare
Art. 77. - Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor se realizează prin:
a) subvenţionarea locurilor de muncă;
b) acordarea de credite în condiţii avantajoase în vederea creării de noi locuri de muncă;
c) acordarea unor facilităţi.
Art. 78. - Din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subvenţiona cheltuielile cu forţa de muncă efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forţei de muncă din rândul şomerilor, pentru dezvoltarea comunităţilor locale

Art. 843. - (1) Angajatorii care creează noi locuri de muncă şi care încadrează în muncă, pe locurile de muncă nou-create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă pentru o perioadă de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrării în evidenţa acestor agenţii beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 3 ani.
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani
Interventie moderator Va rog sa va continuati topicurile deschise si sa cititi si sa respectati regulamentul de postare in Forum. Multumesc!

Gabriela Pintea

leonard1971 a scris:
daca un angajator angajaza o persoana din somaj beneficiaza de ceva reduceri de plati la stat? si ce acte trebuie depuse la AJOFM?


tudorvaleriu a scris:
Da, se poate, conform OUG 13/2010, din care va redau:
Art. 1 - (1) Angajatorii care, în anul 2010, pe locurile de muncă nou-create stabilesc, în condiţiile legii, raporturi de muncă cu persoane provenite din rândul şomerilor aflate în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi pe care le menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 12 luni beneficiază, pe o perioadă de 6 luni de la data încadrării, de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce subventii si facilitatati are angajatorul si angajatul? zzanetta zzanetta Daca angajarea a avut loc la 15.03.2012 ,iar angajatul era somer in plata ,avea studii superioare si era persoana cu handicap accentuat. Va rog sa ma ajutati ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajator - angajare someri ADELA STROE ADELA STROE daca o societate doreste sa angajeze personal din randul somerilor, acum mai nou daca sunt avantaje, care sunt acestea si valoarea sumei de care este ... (vezi toată discuția)
Angajare dupa somaj Stoica Monica-Luminita Stoica Monica-Luminita Buna ziua,am somaj pana la sfarsitul lui aprilie.De la 01.o4. am primit oferta de angajare.Cum trebuie sa procedez ptr incheierea somajului.? Si din cate stiu ... (vezi toată discuția)