avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartire dar nunta in cazul unui divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartire dar nunta in cazul unui divort

Eu si sotia mea ne-am casatorit acum 4 ani. Suma primita ca dar de nunta a ramas neatinsa pana la acest moment. Nu avem alte bunuri comune in afara de darul de la nunta. Daca noi divortam, mie mi se cuvine suma pe care am primit-o din partea invitatilor din partea mea sau trebuie sa impart in mod egal cu ea? De mentionat ca din parte mea au venit mai multi invitati decat din partea ei, iar darul pe cap de familie a fost mai mare din partea invitatilor mei. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:40, 19 August 2024
Se împarte 50%.
Nu are importanta ca din partea lui X au venit mai mulți invitati sau ca invitații din partea lui Y au dat mai puțin.
Dacă doriți sa amânați împărțirea darului de nunta atunci puteți divorța pe calea instantei de judecata, unde procesul durează mai mult timp.
Dacă nu, mergeți la notar și când depuneti actele pentru divort solicitati și partajarea darului de nunta.
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2024
Avocat Neagu Elena, Avocat

Avocat Neagu Elena a scris:

Se împarte 50%.
Nu are importanta ca din partea lui X au venit mai mulți invitati sau ca invitații din partea lui Y au dat mai puțin.
Dacă doriți sa amânați împărțirea darului de nunta atunci puteți divorța pe calea instantei de judecata, unde procesul durează mai mult timp.
Dacă nu, mergeți la notar și când depuneti actele pentru divort solicitati și partajarea darului de nunta.

Multumesc pentru raspuns. Mai am o curiozitate: Chiar daca invitatii au venit ca “obligatie”, avand in vedere ca si parintii au fost la randul lor la nuntile lor? Nu mi se pare corect ca efortul financiar al parintilor care au avut mai multi invitati sa fie impartit dupa divort 50%-50%.
Bunurile pe care le dobândesc soţii în timpul căsătoriei prin donaţie sunt bunuri proprii, cu excepţia cazului în care donatorul a prevăzut expres în contract că îi gratifică pe ambii soţii, bunurile pe care le donează devenind astfel comune. În acelaşi timp, dorinţa dispunătorului care dăruieşte un bun cu ocazia serbării nunţii se poate prezuma că este în sensul dăruirii bunului ambilor soţi.

Instanţele judecătoreşti au considerat că darurile de nuntă sunt bunuri comune ale soţilor în cote egale, chiar dacă au fost făcute numai de părinţii unuia dintre soţi, deoarece sunt dobândite în timpul căsătoriei şi pentru că se prezumă intenţia dispunătorului ca ele să devină comune.

Fiind bun comun se prezuma cota egala de participare de 50%.

Binenteles ca daca doriti o cota majorata ramane sa probati acest fapt prin mijloacele legale permise de lege, desi va fi dificil data fiind traditiunea (de esenta darului manual) in cadrul unui proces de partaj.

~ final discuție ~