avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia de urmas pentru sotie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia de urmas pentru sotie

sotia are 55 ani ,nu are vechime in campul muncii,sotul a decedat recent. Are drept la pensie de urmas?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 7 Februarie 2010
Situatiile in care sotul supravietuitor poate beneficai de pensie de urmas sunt:
- Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
- Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
- Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
- Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.
- Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de pensie de urmas. bagherag bagherag In ce conditii se acorda pensia de urmas sotului supravietuitor? Multumesc, Stoica Roxana Gabriela (vezi toată discuția)
Pensie urmas _ conditii ralu_2008 ralu_2008 o sotie care este casnica (deci nu beneficiaza de sume din fondul public de pensii) beneficiaza de pensia de urmas a sotului care a fost pensionar si in ce ... (vezi toată discuția)
Calculul varstei de iesire la pensie krys_xndr krys_xndr Buna ziua, as dori sa imi spuneti si mie va rog, la ce varsta poate mama mea sa iasa la pensie : are 26 ani de munca si are varsta de 55 de ani (nascuta in ... (vezi toată discuția)