avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit o amenda prin posta de la politia locala pt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit o amenda prin posta de la politia locala pt parcare ...

Am primit o amenda prin posta de la politia locala pt parcare neregulamentara in Constanta desi nu eu am condus masina
Daca contest acest proces verbal am castig de cauza ? Ei spun ca legea le permite sa sancționeze proprietarul masinii pe baza unei fotografii
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:43, 30 August 2024
Veti avea cistig de cauza, pentru anularea acelui PV de contraventie, doar daca veti reusi sa dovediti in instanta, cu probe, ca la momentul respectiv erati cu certitudine in alta parte. Legea nu le permite sa sanctioneze proprietarul masinii, ci se va sanctiona, dupa identificare, autorul faptei contraventionale. Fotografia e doar a masinii, identificabila prin numarul de inmatriculare.
Ei argumenteaza prin HCL 77/2021 dar nu am gasit nimic referitor la amendarea proprietarului
Referitor la dovada ca nu am condus eu as putea folosi ca martor copilul care era in masina?
Ati putea sa imi spunwti o lege care prevede sanctionarea soferului care o pot folosi in instanta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea se cheama codul rutier, respectiv OUG 195/2002: [ link extern ]
si regulamentul de aplicare : [ link extern ]
Doar conducatorii auto (soferii) sunt sanctionati pentru incalcarea regulilor de circulatie pe drumurile publice.
Proprietarii sunt sanctionati daca nu declara datele soferului ce a condus , conform art. 39 din OUG 195/2002
In cazul dvs. este vorba de o stationare interzisa, presupun :
Articolul 143 din RA de aplicare a OUG 195/2002
Se interzice staționarea voluntară a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația "Staționarea interzisă" și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
c) pe drumurile publice cu o lățime mai mica de 6 m;
d) în dreptul cailor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
e) în pante și în rampe;
f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația "Staționare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația "Zona de staționare cu durata limitată" peste durata stabilită.

Din OUG 195/2002
Articolul 108
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
........................
7. staționarea neregulamentară;
Articolul 100
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

~ final discuție ~