avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Va rog frumos sa ma ajutati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Va rog frumos sa ma ajutati

Va rog sa ma ajutati si pe mine deoarece nu prea inteleg ce este cu aceasta evaluare profesionala - la o societate privata se poate face asa ceva si daca da care este legea, norme de aplicare, oug, etc?
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
“(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.” (Legea nr. 371/2005)
#-o
Cel mai recent răspuns: puiugalben , utilizator 17:43, 10 Februarie 2010
Legea 371/2005, aproba OUG nr. 65/2005 de modificare a Codului muncii, Legea 53/2003.Art. 61 citat este din Codul muncii
Codul muncii se aplica si in cazul societatilor private.
La al.2 al art. 61 citat de dvs.se prevede cum se face evaluarea prealabila "conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.”
Deci temeiul este Codul muncii art. 61 al.2, contractul colectiv de munca (nivel national/ramura, acolo unde exista ) si/sau regulamentul intern, obligatoriu in fiecare societate indiferent daca este sau nu privata
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010
Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de evaluare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salariatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inainte:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) in cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionala poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) in cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura, in limitele disponibile, un alt loc de munca. in situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la autoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) in cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca salariatul nu a formulat contestatia in termenul prevazut la alin. (8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.

Evaluarea performantelor profesionale este un instrument la indemana angajatorului ce rezulta, cu caracter general, din art. 40 din Codul muncii (si altele din cuprinsul acestuia), prin care se decide cat de bine este efectuata o activitate de munca de catre angajatii unei firme, in scopul stabilirii salariului, in vederea concedierii pentru necorespundere profesionala, in cazul utilizarii clauzei de reziliere a cim in perioada de proba sau in derularea unor masuri de perfectionare profesionala. Evaluarea poate fi organizata periodic in conditiile si la termenele inscrise in regulamentul intern, sau ocazional, cand angajatorul considera ca aceasta masura se impune, respectand principiul bunei credinte in relatiile de munca (art. 8 alin.1 din Codul muncii).
Problema se pune ca nu exista nici acel regulament intern.
Nu exista absolut nimic. Haos total.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala marijka25 marijka25 o persoana este angajata in baza unui atestat emis de o autoritate cu valabilitate pe timp determinat. In desfasurarea activitatii acestui salariat s-au ... (vezi toată discuția)
Necorespunzator profesional loredanaelena loredanaelena buna seara am primit un referat ptr un salariat care nu corespunde profesional, trebuie sa-i fac convocare? art 268 alin 3 este ok sa il trec in convocare in ... (vezi toată discuția)