avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Registru de incasari si plati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Registru de incasari si plati

Cum se completeaza? Ce trebuie scris? Ce operatiuni trebuie trecute aici?
Trebuie trecuta si factura si val. nirului sau doar val. facturii si monetarul?










Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 19:28, 7 Februarie 2010



Extras din NORME METODOLOGICE din 8 iulie 2004 privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
"17.Documentele contabile - jurnale, fişe etc. - servesc la prelucrarea, centralizarea şi înregistrarea în evidenţa contabilă în partidă simplă a operaţiunilor consemnate în documentele justificative.
18.Înscrierea datelor în documente se face cu cerneală, cu pix cu pastă, la maşina de scris sau cu ajutorul tehnicii de calcul, după caz.
19.În documentele justificative şi în cele contabile nu sunt admise ştersături sau alte asemenea procedee, precum şi lăsarea de spaţii libere între operaţiunile înscrise în acestea.
Erorile se corectează prin tăierea cu o linie a textului sau a cifrei greşite, pentru ca acestea să poată fi citite, iar deasupra lor se scrie textul sau cifra corectă.
Corectarea se face pe toate exemplarele documentului justificativ şi se confirmă prin semnătura persoanei care a întocmit documentul justificativ, menţionându-se şi data efectuării operaţiunii de corectare.
În cazul documentelor justificative la care nu se admit corecturi, cum sunt cele pe baza cărora se primeşte, se eliberează sau se justifică numerarul, ori al altor documente pentru care normele de utilizare prevăd asemenea restricţii, documentul greşit se anulează şi rămâne în carnetul respectiv (nu se detaşează), cu excepţia ordinului de deplasare (delegaţie), pe baza căruia se primeşte sau se restituie diferenţa dintre cheltuielile efective de deplasare şi avansul acordat.
Contribuabilii au obligaţia să efectueze inventarierea generală a patrimoniului: la începutul activităţii; cel puţin o dată pe an; la încetarea activităţii, precum şi în alte situaţii prevăzute de lege.
Inventarierea se face în conformitate cu normele privind organizarea şi efectuarea inventarierii, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
20.Registrul-jurnal de încasări şi plăţi (cod 14-1-1/b) şi Registrul-inventar (cod 14-1-2/a) au regim de înregistrare la organele fiscale. Acestea se numerotează, se şnuruiesc şi se parafează înainte de depunerea lor la organele fiscale pentru înregistrare.
Modelele şi normele de întocmire şi de utilizare ale Registrului-jurnal de încasări şi plăţi şi ale Registrului-inventar sunt prezentate la cap. IV."
Modul de completare şi alte detalii găsiţi în capitolul IV din NORME METODOLOGICE din 8 iulie 2004 privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal



Registrul jurnal de incasari si plati
Formular tipizat fara regim special.

(Cod 14-1-1/a)

Document contabil in care se inregistreaza zilnic in mod cronologic, operatie cu operatie, incasarile si platile efectuate in numerar si cele facute prin contul de decontare de la banci.

Format A4, prezentat sub forma de registru a 100 de file, tiparit pe una sau pe ambele fete,

Serveste ca:

- document de inregistrare a incasarilor si platilor;

- document de stabilire a situatiei financiare a agentului economic, care conduce evidenta contabila in partida simpla; .

- proba in litigii.

Se intocmeste, intr-un singur exemplar, de catre agentii economici, persoane fizice, asociatiile familiale si unitatile patrimoniale stabilite de Ministerul Finantelor, facandu-se inregistrarea operatiilor efectuate pe baza documentelor justificative, zilnic, distinct, pe fiecare operatie in parte, fara a se lasa randuri libere, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial.

In coloana 1 se inscrie numarul curent al operatiilor inregistrate incepand de la 1 ianuarie, respectiv inceputul activitatii, pana la 31 decembrie, respectiv incetarea activitatii.

In coloana 2 se trece data (anul, luna, ziua) cand se face inregistrarea, care trebuie sa coincida cu ziua in care are loc efectiv operatia.

In coloana 3 se trece felul documentului (factura, chitanta fiscala, bon de comanda-chitanta, bon de vanzare, borderou de vanzari etc.), precum si numarul documentului.

In coloana 4 se trece felul operatiei, dandu-se explicatiile necesare in legatura cu operatia respectiva.

In coloana 5 se trec incasarile de orice fel (din vanzari, imprumuturi, credite, dobanzi incasate etc.).

Coloana 6 se completeaza numai de notarii publici.

In coloana 7 se trec sumele platite pentru: marfuri cumparate, servicii prestate sau lucrari executate de terti, impozite, taxe, asigurari sociale etc.

Coloana 8 se completeaza numai de liber-profesionisti.

In registrul de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiile in numerar, ci si cele efectuate prin contul curent de la banca.

Operatiile inregistrate in Registrul jurnal de incasari si plati se totalizeaza atat lunar, cat si anual.

Registrul jurnal de incasari si plati se numeroteaza si se snuruieste. Numerotarea filelor se va face in ordine crescatoare, iar dupa completarea integrala se deschide un nou registru inregistrat si parafat, care va fi numerotat in ordine crescatoare.

Acest registru se parafeaza de catre organul fiscal teritorial la inceperea activitatii, la incetarea activitatii, precum si anual.

In conditiile conducerii contabilitatii cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operatie patrimoniala se va inregistra prin articole contabile, in mod cronologic, dupa data de intocmire sau de intrare a documentelor in unitate. In aceasta situatie, Registrul-jurnal de incasari si plati se editeaza lunar, iar paginile vor fi numerotate pe masura editarii lor.

Registrul jurnal de incasari si plati va fi snuruit, parafat si inregistrat in evidenta unitatii in luna urmatoare in care numarul de file editate este 100, sau anual, daca numarul filelor editate este sub 100, pentru un exercitiu financiar. Registrul jurnal de incasari si plati parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial se va completa lunar, prin preluarea totalului sumelor debitoare si creditoare din Registrul jurnal de incasari si plati obtinut cu ajutorul tehnicii de calcul.

Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

Se arhiveaza impreuna cu documentele justificative care au stat la baza intocmirii lui.

Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
MALAMUT, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente pfa mohorea alexandrina mohorea alexandrina nu gasesc sa cumpar registru de incasari si plati pt.PFA. Rog cine poate sa ma indrume.Cum se completeaza? (vezi toată discuția)
Registru jurnal de incasari si plati mihaelatanasactb mihaelatanasactb Registrul de incasari si plati este obligatoriu de completat de mana sau poate fi generat cu un program de ctb in partida simpla,iar pe cel cumparat de la ... (vezi toată discuția)
Registru jurnal incasari plari si registru jurnal felisana felisana Buna ziua! Referitor la inregistrarea RJIP si registru inventar la organul fiscal teritorial, imi puteti spune si mie exact cam ce compartiment se ocupa cu ... (vezi toată discuția)