avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare cumparare la notar sau avocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare cumparare la notar sau avocat

Buna ziua!
doresc sa cumpar un apartament intr-un imobil nou ce urmeaza a fi construit. (momentan are doar fundatie)
in acest sens mi s-a propus semnarea unui antecontract de v/c
care ar fi cea mai buna solutie pentru mine care sa ma "pazeasca" de orice probleme?

dupa ce am discutat atat cu diversi notari cat si cu avocati inclin sa cred ca ar fi cel mai bine sa ma duc la un notar avand in vedere ca desi imi ia o taxa mai mare, ea se va deduce oricum din taxa finala de care nu poti sa scapi cand faci intabularea.

in plus am inteles ca doar actele autentice beneficiaza de avantajele unei potentiale executari silite, fara a mai ajunge in instanta.

va multumesc pentru atentia acordata si astept cu nerabdare raspunsurile dvs!
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 10:53, 25 Octombrie 2006
In primul rand, vreau sa va amintesc faptul ca promisiunea de vanzare cumparare este un act juridic CONSENSUAL, ceea ce inseamna ca pentru validitatea lui nu este necesara nici incheierea in forma autentica, nici semnarea inscrisului in fata unui avocat.

Totusi, daca aveti dubii in privinta executarii contractului de catre cealalta patre, puteti apela fie la un notar, fie la un avocat. Eu prefer varianta avocatiala, dat fiind faptul ca onorariile percepute de un notar sunt nejustificat de mari iar cele doua variante ofera beneficii similare.

Prin semnarea inscrisului in fata unui avocat, obtineti data certa. Adica daca constructorul inceie ulterior un alt contract pentru acelasi apartament, Dvs. aveti prioritate. O a doua situatie ar fi ca promitentul vanzator fie sa nu recunoasca fie continutul inscrisului, fie sa conteste faptul ca el a semnat. In aceasta situatie, singura metoda ar fi, la fel ca in cazul actului autentic, inscrierea in fals a documentului - varianta cu prea putine sanse de reusita.

In cazul in care constructorul refuza incheierea actului autentic de vanzare cumparare, solutia este una singura pentru ambele variante: actiunea in instanta.

Rezumand, nu cred ca are rost sa incheiati un antecontract de vanzare cumparare in fata notarului. As merge cel mult pe varianta semnarii in fata unui avocat, daca nu chiar redactarea lui ca inscris sub semnatura privata cu 2 martori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare persi persi Buna ziua! Vrem sa cumparam un apartament cu avans de 27.000 eur si restul in rate lunare pe o perioada de 10 ani. pretul apartamentului este de 42.000 eur in ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui apartament de la un proprietar care are deja un precontract cu alta persoana! darkone darkone Buna seara, Ca de cele mai multe ori apelez la dumneavoastra cand ma aflu intr-o incurcatura, problema mea este urmatoarea.....de mai mult timp visam sa avem ... (vezi toată discuția)