avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract vanzare-cumparare

Buna ziua! Vrem sa cumparam un apartament cu avans de 27.000 eur si restul in rate lunare pe o perioada de 10 ani. pretul apartamentului este de 42.000 eur in care este inclus si un loc de parcare. Vanzatorul ne-a zis ca banii i dam lui, dar nu in fata notarului ,si ne da factura plus chitanta. Incheiem un antecontract in care semnam noi, cumparatorii si el vanzatorul?
Este in regula asa?
Si mai m o rugaminte terenul pe care este construit blocul este ipotecat? Ce se poate intampla pe viitor?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 00:00, 17 Iulie 2009
Suma este cam mare pentru a incheia un simplu act.Practic, un antecontract poate fi incheiat si sub forma unui inscris sub semnatura privata , urmand ca la o data ulterioara sa mergeti la notar in vederea inchieerii actului autentic. Si sa va emita chitanta si factura? nu este o persoana fizica? In opinia mea, la aceasta suma ar teebui sa va luati mai multe masuri, eventuali martori la ipredarea banilor, daca nu doriti sa ii predati i nfata notarului. Creditorul ipotecar poate urmari bunul in mainile oricui s-ar afla. Astfel incat, daca debitorul devine rau platnic, insolvabil, aceasta ipoteca va poate crea neajunsuri. Parerea mea este sa va mai ganditi daca efectuati aceasta cumparare si in aceste conditii.
Este indicat sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate iar acest contract sa fie incheiat la notar.Prezenta unui avocat in momentul inceierii/semnarii contractului ar fi necesara...
Adica daca constructorul nu isi plateste ratela la banca , banca poate sa ne ia noua apartamentul?:(
Nu va pot da un raspuns exact dar este mai mult decat indicat ca anterior semnarii oricarui act, un specialist in domeniu sa studieze toate actele care stau la baza incheierii respectivei conventii astfel incat riscul dvs. sa fie minim.
Probabil ca acea ipoteca interzice instrainarea apartamentelor deoarece altfel nu vad de ce "promitentul-vanzator" apeleaza la varianta unei "promisiuni de vanzare-cumparare" incheiata prin act sub semnatura privata (operatiune riscanta pentru dvs.din mai multe puncte de vedere) atat timp cat dvs. achitati mai mult de jumatate din contravaloarea apartamentului.
Apoi in acel act sub semnatura privata, pot exista clauze/aspecte care sa va dezavantajeze deoarece, de exemplu, un extras de carte funciara v-ar edifica cu privire la situatia juridica a imobilului iar daca promitentul-vanzator nu va prezinta un asemenea act in momentul semnarii contractului, atunci clar este ceva in neregula...:)
Pentru a va forma o parere completa, va recomand sa cititi si discutiile de pe acest forum de la rubrica "Tendinte imobiliare":rtfm:
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Indiferent ca este ipotecat sau nu terenul sau chiar intreaga constructie , acest lucru nu va impiedica sa solicitati semnarea antecontractului de vanzare-cumparare la notariat . Faptul ca va elibereaza factura este normal deoarece apartamentele sunt inregistrate din cate am inteles pe societate. Nu aveti nevoie de chitanta fiindca la astfel de sume puteti plati direct prin banca , deci veti avea copia dupa ordinul de plata vizat de banca.
Referitor la ceea ce se poate intampla daca constructorul nu-si plateste ratele la banca este foarte simplu de intuit : banca il va executa fara doar si poate!:hammer:
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista posib. vanzarii in rate a unui apt. ipotecat? ella2012 ella2012 Buna ziua, In cazul in care iti gasesti cumparator pentru un apartament ipotecat, dar acesta iti poate achita suma respectiva( care acopera valoarea ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract apartament alinaaline alinaaline Buna ziua.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament nou cu o firma in anul 2008(de fapt o mansarda) pe care l-am achitat ... (vezi toată discuția)
Ipotecare apartament pt care exista promisiune bilaterala de vanz-cump cristiana11 cristiana11 in ianuarie 2008 a fost incheiat un antecontrc de vanz-cump pt un ap care la acel moment nu era finalizat nu avea cadastru promitenta vanz a declarat sub ... (vezi toată discuția)