avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua. Soția mea este angajată a primăriei ca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua. Soția mea este angajată a primăriei ca asistent ...

Bună ziua. Soția mea este angajată a primăriei ca asistent personal al fiului nostru care este încadrat în grad de handicap grav cu asistent personal. Înainte de intrarea în vigoare a HG 900/28 .09. 2023 soția a beneficiat de un salariu brut în care era inclus și sporul de vechime de 25%, respectiv 3207 lei. De la data de 01.10.2023 i sa majorat salariul la 3300, cât prevede HG 900, dar nu mai beneficiază de sporul de vechime. Menționez că, am cunoștință că toți angajații primăriei beneficiază în continuare de sporul de vechime, în afara asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități. Ce se poate face legal în această situație?
Cel mai recent răspuns: daleioan , utilizator 09:05, 14 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa conteste Decizia de stabilire a noului salariu.

Legea nr. 153/2017
art. 37 Soluționarea contestațiilor
(1) Soluționarea contestațiilor în legătură cu stabilirea salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare, a sporurilor, a creșterilor salariale, a premiilor și a altor drepturi care se acordă potrivit prevederilor prezentei legi este de competența ordonatorilor de credite.
(2) Contestația poate fi depusă în termen de 20 de zile calendaristice de la data comunicării actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite.
(3) Ordonatorii de credite soluționează contestațiile în termen de 30 de zile calendaristice.
(4) Împotriva modului de soluționare a contestației persoana nemulțumită se poate adresa instanței de contencios administrativ sau, după caz, instanței judecătorești competente potrivit legii, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării soluțio
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am contestat în două rânduri , dar am primit același răspuns, cum că HG 900 prevede că salariul minim brut garantat în plată este de 3300 lei, fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri. În data de 26.02.2024 am înaintat o citare în instanță la Tribunalul Bihor și avem termen de judecată abia în 10.01.2025. Primăria înțelege să aplice HG 900 așa cum îi convine ei, adică 3300, fără nimic altceva. Eu însă, datorită caracterului interpretabilității legilor din Romănia, înțeleg că suma de 3300, fără nimic altceva este salariul brut, la care se vor adăuga indemnizații, sporuri și alte adaosuri. Vă rog să mă lămuriți în acest sens, deoarece bănuiesc că mulți oameni sunt induși în eroare de această interpretabilitate a legilor. Menționez că soția are aproximativ 31 ani vechime. Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2024
daleioan, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salariul minim brut nu cuprinde sporurile, etc. .

Gradatia de vechime se calculeaza la acest salariu . Asdara , salariul , in speta = salariul de incadrare + gradatia de vechime.
Mulțumesc mult pentru răspuns. Sper să avem succes în instanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor persoane handicap simona enciu simona enciu Buna ziua ,sporul de 15 % din salariul de baza,referitor la persoane cu handicap ,poate fi cumulat și cu alte sporuri ,respectiv spor pentru condiții ... (vezi toată discuția)
Aplicare salariu de baza minim brut in institutiile publice avand personal bugetar Jz61 Jz61 As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile ... (vezi toată discuția)
Buna seara! anul trecut am fost incadrat ca inginer debutant ... urban.man13 urban.man13 Buna seara! Anul trecut am fost incadrat ca inginer debutant cu gradatia 0, cu salariul de incadrare 2094lei, respectiv salariul de baza 4190 lei. Acum de la ... (vezi toată discuția)