avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Discutii de viitor .. Partaj la bunuri achizitionate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Discutii de viitor .. Partaj la bunuri achizitionate inaintea casatoriei

Buna ziua.

Ma confrunt cu urmatoarele intrebari:

Momentan detin teren + casa + masina, toate pe numele meu.
In viitorul apropiat ma voi insura.

Doresc sa stiu daca in cazul unui divort ( fie ca exista sau nu copil minor ) exista vreo sansa ca sotia sa poate sa obtina la partaj unul din aceste bunuri sau macar o cota parte.

In ce conditii poate sa obtina si ce ? Ce se poate face sa previn acest lucru ?

Mai mult .. din cate am inteles orice bun care l-as primi in uma unei mosteniri sau ca si donatie in timpul casatoriei nu se pune la aceea masa partajabila. E adevarat ? Sunt exceptii in care s-ar pune ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gbrlcostache , utilizator 10:16, 12 Februarie 2010
Buna ziua. Este corect, aceste bunuri vor ramane cu regimul unor bunuri proprii, chiar si in cazul casatoriei. In cazul unui divort, nu aveti avea de impartit decat bunuri dobandite de la momentul casatoriei. Totusi, daca viitoarea sotie isi va aduce aportul financiar la sporirea valorii vreunuia dintre bunurile dvs. proprii, facind dovada acestui fapt, ea va avea un drept de creanta , astfel incat, veti fi nevoit sa ii acordati despagubitri.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
ContSters47264, utilizator
Un contract prenuptial ar fi de luat in calcul... (e mai usor sa previi decat sa vindeci).
1. Fiind bunuri proprii, cele dobandite inaintea casatoriei, nu intra la partaj.
2. Numai daca doriti d-voastra pot fi considerate bunuri comune.
3. Bunurile dobandite in timpul casatoriei cu titlu de mostenire sunt tot bunuri proprii, afara de situatia in care decedatul lasa respectivele bunuri cu titlu de mostenire ambilor soti, expres prevazute, de exemplu intr-un testament.
Deci indiferent daca exista sau nu minor .. sau orice alta situatie .. bunurile proprii achizitionate inaintea casatoriei ( teren .. casa .. masina .. etc ) .. raman bunuri proprii si sotia nu poate cere decat despagubiri financiare ( sume de bani ) pentru diverse imbunatatiri aduse acestor bunuri proprii ( spre exemplu ... TV nou sau cine stie ce alte bunuri cumparate de ea ) sau cel mult returnarea acestor bunuri ....
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Aurel24, utilizator
Intocmai asa cum v i s-a spus. Contractul prenuptial inca nu este prevazut in legislatia noastra , insa noul cod va avea aceasta prevedere , referitoare la comunitatea matrimoniala de bunuri , iar sotii vor putea opta de la inceput pentru un anume regim, existand chiar posibilitatea de a schiba acest regim pe parcursul casniciei.

Alte discuții în legătură

Apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj? idsix idsix Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări: 1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Acte necesare SerenaB SerenaB Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)