Am pierduit un proces privind incalcarea art. 613 CCiv.: citiva arbori, din lipsa de spatiu, sunt planati la 1m de hotar (in loc de minimum 2m cit prevede codul civil). Exista riscul sa fiu executat silit pentru defrisare.
Mi se pare complet nejustificata defrisarea - singurul lucru rau pe care il fac - frunze toamna - altceva nu vad - si as dori sa salvez arborii sau sa intizii cit mai mult executia (poate, in aceste vremuri de criza climatica, le vin ginduri mai bune si devin toleranti). De aceea am imaginat doua solutii:
a) am schimbat domiciliul. Este posibil ca actiunea de chemare in judecata pentru aprobarea executarii silite sa fie blocata o perioada pina la chemarea la noua adresa?
b) sa fac un transfer de proprietate catre fiul meu. Ce se intimpla in acest caz cu hotararea judecatoreasca, trebuie sa se reia procesul care a decis defrisarea sau nu?
Nu stiu ce altceva as mai putea face pentru salva copacii!
Alte sugestii, daca aveti.
hhs
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,
Nu intentionez sa va dau sfaturi, insa in hotararea judecatoreasca la " parat" este trecut numele dvs. chiar daca v-ati schimbat domiciliul, iar cel care v-a dat in judecata poate cere daune interese de la data hotararii pana la data executarii ei sau pana la data in care se schimba proprietarul domeniului dvs. si va treziti ca pe langa " obligatia de a face" mai trebuie sa-i platiti vecinului si cateva mii de lei sau mai mult. Trecerea pe numele fiului dvs. nu schimba situatia. Vecinul il poate actiona in judecata si pe fiul dvs. cu aceleasi sanse de castig!! Mai puteti fi acuzat si de obstructionarea justitiei....!!!!
de ce nu incercati sa-i relocati (arborii)? sunt firme care se ocupa de asta si e posibil banii care ii dati pe acte pt transfer catre fiu (care e posibil sa se trezeasca si el cu un proces cu acelasi rezultat), ii puteți da pt aceasta mutare a arborilor. asa pastrati si arborii, si faceti pace si cu vecinul si evitati si cheltuielile de executare (sa nu credeti ca defrisarea va fi gratis! la care se mai adauga si taxele executorului).
p.s. stiu caz in care au "replantat" brazi de 5-6m, deci se poate
hot_oliviu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru sfaturi.
Replanatrea nu e o solutie. In primul rind, nu e spatiu, daca era faceam acest lucru de la inceput.
In al doilea rind, arborii sint deja maturi: au 14 ani si peste 10-11m inaltime.
Sunt mahnit pentru ca nu este nici o justificare, exculzind faptul ca frunze toamna. Iar in conditiile actuale, de criza climatica, cu atit mai mult nu se justifica.
Dar daca oamenii iubesc betoanele...
hot_oliviu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Astazi a sosit motivarea hotararii de la apel si cuprinde un aspect pe care nu stiu cum sa-l inteleg. In apel, printre altele, am acuzat faptul ca dispoziţiile art. 613 Cod civil conduc la încălcarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de art. 35 din Constituţie. Comentind, la aceasta obiectie tribunalul raspunde: "modalitatea în care legiuitorul a înţeles să prevadă limitele legale ale exerciţiului dreptului de proprietate privată nu poate fi cenzurată pe calea prezentei căi de atac, până la declararea ca neconstituţionale a acestor prevederi legale de către Curtea Constituţională, singura care are competenţa de a verifica constituţionalitatea unei dispoziţiile legale, instanţa neputând refuza aplicarea normelor legale incidente în cauză."
Inainte de a angaja un avocat, am urmatoarea intrebare: daca fac o solicitare către Curtea Constituţională pentru a verifica constituţionalitatea dispoziţiilor art 613 CCiv. mai are efect asupra situatei litigiului de fata (fond si apel cu solutie "definitiva")? Poate fi aceasta solicitare considerata cu o cale de atac extraordinara, este prea tirziu, trebuia facuta in timpul procesului? Daca este admisiblila, in cit timp poate fi facuta solicitarea si unde?
As ramine indator daca un avocat ar avea amabilitatea de a ma lamuri de principiu asupra situatei. Multumesc anticipat