avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
LIVE, ACUM (325 PARTICIPANȚI) SSM: Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Tatal meu a iesit la pensie cu penalizare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Tatal meu a iesit la pensie cu penalizare in luna ...

Buna ziua!
Tatal meu a iesit la pensie cu penalizare in luna aprilie 2024, avand varsta de 60 ani si perioada de cotizare 40 ani/10 luni si 12 zile.
Tinand cont de perioada de cotizare nu ar trebui dupa noua lege 360/2023 sa fie scos de la penalizare?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:42, 4 Octombrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Legii 360/2023 , celor iesiti la pensie partial anticipata ( devenita pensie anticipata ) li se pastreaza penalizarea stabilita la intrarea in sistem . Daca tatal are cel putin 35 ani CONTRIBUTIVI , are dreptul sa solicite trecerea la pensie de limita de varsta , disparandu-i astfel penalizarea . Asta nu se face automat , trebuie depusa cerere . Nici o pensie nu se acorda decat la solicitare .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 360/2023
Articolul 56
Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
Daca i ndeplineste conditiile de mai sus poate depune cerere de trecere la limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua conform noii legi a pensilor din septembrie 2024 1. ... emy1991 emy1991 Buna ziua Conform noii legi a pensilor din septembrie 2024 1. Pensia anticipata ( fara penalizare ) cu 40 ani contributivi se va ... (vezi toată discuția)
Legea 360/2023: trecere la limita de varsta. m-am pensionat anticipat partial in iunie 2024 ... flobar flobar Legea 360/2023: M-am pensionat anticipat partial in iunie 2024 avand indepliniti peste 60ani si peste 35ani stagiu contributiv. Am 5ani de facultate si 9luni ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din lg 360/2023 articolul ... 5752187 5752187 Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din Lg 360/2023 Articolul 56-Lg 360/2023 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv ... (vezi toată discuția)