avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul imi sugereaza demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul imi sugereaza demisia

Sunt angajat intr-o firma de IT. Directorul mi-a spus ca trebuie sa-mi dau demisia ca nu mai au loc pt mine in firma. Ideea e ca nu as vrea sa-mi dau demisia pt ca astfel nu voi beneficia de ajutor de somaj. Mi-a "oferit" salar pana la sfarsitul lunii, adica 3 saptamani. daca nu semnez demisia imi reduce programul de lucru la 2 ore pe zi si ma concediaza pe motivul neindeplinirii la timp a indatoririlor de serviciu. Ideea e ca am de ales dupa ce zice el intre salarul pe 3 sapt care e cam 1700 de lei sau 15 zile cu 2 ore de munca in cazul in care ma concediaza.

Ideea e ca nu ma poate concedia direct ca nu ar avea nevoie sa faca alte angajari in firma 6 luni si nu vrea asta dar nu stiu ce variante ar avea.

Ce ma intereseaza pe mine acum....are voie sa ma concedieze fara o discutie a motivelor, fara ceva scris prin care sa motiveze concedierea mea? Am inteles din codul muncii ca trebuie facut un fel de retestarea a mea.

Poate sa imi reduca prg de lucru la 2 ore pe zi daca am contract pe 8 ore pe perioada nedeterminata?

Ps: pe scurt - nu ma intereseaza sa raman in firma daca nu ma vor, dar as avea nevoie sa mai lungesc macar inca o luna angajarea (pe langa cele 3 sapt) pt a rezolva ceva pb financiare.
Cel mai recent răspuns: ovimiha , utilizator 15:35, 9 Februarie 2010
1.Nu va pot modifica contrctul fara acordul dvs., nu va pot reduce programul de munca
ART. 41 Codul Muncii (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

2.Daca puteau si aveau motive va dadeau afara disciplinar

3.Nu cedati presiunilor.Daca va dati demisia sau plecati prin acord NU MAI BENEFICIATI de nici un drept:
-somaj
-compansatii etc.

4.Trebuie sa va dea preaviz de 20 zile lucratoare in caz de concediere si sa motiveze, iar de nu o fac castigati in instanta.

Multumesc de raspuns. Acum stiu ce am de facut.
Totusi stiam ca preavizul e de 15 zile lucratoare. E 20?
Pentru demisie.Pentru concediere este 20
Multumesc din nou pt raspunsul prompt dar am citit si recititi codul muncii cu privire la concediere si desfacea contractului de munca si nu am gasit nicaieri acest termen. Ma puteti ajuta cu un nr de articol?

Ce se intampla cu zilele de concediu de odihna aferente acestui an care nu au fost folosite?
CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010
Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele
moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
LEGE nr. 53 din 24 ianuarie 2003 - CODUL MUNCII
ART. 141
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Alte discuții în legătură

Daca lucrez la o firma care este in prag de faliment pot beneficia de somaj? popa larisa popa larisa lucrez la o firma particulara de 16 ani si acum nu mai merge este in prag de faliment si ne pune sa ne dam demisia e normal de ce nu avem drept de somaj atata ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din concediu crestere copil roxana.alecsa roxana.alecsa Buna ziua, M-ar interesa sa stiu ce obligatii are firma la care sunt angajat in momentul intoarcerii mele la munca din concediul de maternitate, adica este ... (vezi toată discuția)