Bună ziua,
Sotul meu este angajat brutar și este obligat de patron, de 2 ori pe săptămână să descarce manual câte 5 tone de faina. După asta 3 zile, zace. Este legal ce fac?
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Sotul dvs poate sesiza ITM-ul cu privire la nerespectarea angajatorului a obligatiei de a asigura securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
Sunt aplicabile prevederile HG nr. 1051/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru manipularea de mase care prezinta riscuri de afectiuni dorso-lombare pentru lucratori,
-Obligatiile angajatorilor
Art. 4 Angajatorul trebuie sa ia masuri tehnico-organizatorice necesare sau trebuie sa utilizeze mijloace corespunzatoare, in special echipamente mecanice, pentru a evita necesitatea manipularii manuale a maselor de catre lucratori.
Art. 5 In cazurile in care nu se poate evita necesitatea manipularii manuale a maselor de catre lucratori, angajatorul trebuie sa ia masuri organizatorice corespunzatoare, sa utilizeze mijloace adecvate sau sa furnizeze lucratorilor aceste mijloace, pentru a reduce riscul pe care il implica manipularea manuala a acestor mase, luand in considerare elementele de referinta prevazute in anexa nr. 1.
Art. 6 In toate cazurile in care manipularea manuala a maselor de catre lucrator nu poate fi evitata, angajatorul trebuie sa organizeze posturile de lucru astfel incat manipularea sa fie cat mai sigura si cu risc cat mai mic posibil pentru sanatate, fiind obligat de asemenea:
a) sa evalueze, in prealabil, conditiile de securitate si de sanatate pentru tipul de lucrare respectiv si sa examineze in special caracteristicile maselor, potrivit prevederilor anexei nr. 1;
b) sa urmareasca evitarea sau reducerea riscurilor pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare, prin adoptarea de masuri corespunzatoare, avand in vedere caracteristicile mediului de munca si cerintele activitatii, potrivit prevederilor anexei nr. 1.
Pentru starea sa de sanatate, lucrtorul trebuie sa se adreseze medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. In urma examinarii medicale si a mentiunilor existente in dosarul medical, medicul poate scrie in fisa de aptitudine a lucratorului - "apt conditionat" si sa precizeze conditionarile (in acest caz - evitare manipulare manuala mase peste ... Kg). Recomandarile medicale sunt obligatorii pentru angajator.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data, despre lipsa mijlocaelor mecanizate de manipulare mase. Angajatorul poate sa achizitioneze carucioare, lise, stivuitoare, etc.