avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prenatal - drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prenatal - drepturi de autor

Buna ziua!
Stiti cumva daca avand Contract de cesiune drepturi de autor pe durata nedeterminata si fiind insarcinata in luna a 5-a pot beneficia de concediu prenatal? Imi puteti da detalii, va rog?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: oanaj , utilizator 13:21, 11 Februarie 2010
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Va multumesc mult!
Cu stima!
freeelis a scris:

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.

Buna freelis!

ai putea, te rog, sa-mi specifici art. de lege in care este precizat acest lucru? Eu am loc CIM de 10 ani si PFA din nov. 2009. Ma intereseaza in mod special daca din activitatea de PFA pot obtine banii aferenti concediului de maternitate, avand in vedere ca cotizatia mea la CASS (pentru PFA) este numai din nov. 2009 si eu am inceput concediul de maternitate in 8 feb. 2010 (deci numai 4 luni de cotizare).

Multumesc,
Oana J
Cred ca m-am lamurit singura intre timp, as dori insa o confirmare: in OUG 158/2005, art. 7 este precizat ca:

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Iar art. 2 alin. (1), lit. a) - d) spune:

ART. 2
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;

Multumesc,
Oana J

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal AndreiBogdanG AndreiBogdanG Buna ziua, Sotia mea este insarcinata si cu 1 Martie a intrat in concediu prenatal. Pana pr 1 Nov 2013 a fost angajata si de la 1 Nov 2013 a avut activitate ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal dan81 dan81 Daca sotia nu lucreaza si e gravida in luna a 5-a si plateste de acum inainte stagiul de cotizare poate intra in prenatal? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)