avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... intrepinderi individuale - doi asociati?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

intrepinderi individuale - doi asociati?

POT FI DOI ASOCIATI LA INTREPRINDEREA INDIVIDUALA ?
SE POT ANGAJA ALTE PERSOANE CA LA SRL?
VA MULTUMESC MULT.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
ContSters127664, utilizator
Cel mai recent răspuns: DANIELA NICULESCU , Consultant fiscal 18:29, 9 Februarie 2010
Întreprinderea Individuală („ÎI") - este o noţiune (formă de organizare) nouă. Regimul juridic al ÎI:

Persoana fizica titular al ÎI (întreprinderii individuale) este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în Registrul comerţului; ÎI nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul comerţului;
Întreprinzătorul titular al unei ÎI poate cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-a organizat întreprinderea individuală.
Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul titular al ÎI, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii;
Întreprinzătorul titular al unei ÎI nu va fi considerat un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 24, chiar dacă colaborarea este exclusivă;
Intreprinderea individuala este intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica, care are obligatia sa ceara inregistrarea in Registrul Comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice.

Pentru organizarea şi exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terţe persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitaţi economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei secţiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajari la ii birta birta titularul ii poate sa se angajeze sau trebuie sa incheie contracte separate la cas si cass ? (vezi toată discuția)
Angajare titular i.i. casandreea casandreea Se poate angaja titularul unei intreprinderi individuale in propria I.I.? Eu spun ca NU! (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)