avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Am incheiat de curand succesiunea pe un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Am incheiat de curand succesiunea pe un teren extravilan ...

Buna seara! Am incheiat de curand succesiunea pe un teren extravilan mp si am facut si act de partaj voluntar cu matusa si unchiul meu.( eu si matusa il mostenim, unchiul si a dat consimtamantul ca nu are nicio pretentie). La partaj, notarita m-a pus sa trecem o suma de bani in document pe care unchiul sa o accepte , si sa declare ca nu are pretentie. Intrebarea mea erandc se putea intocmi actul de partaj voluntar fara suma aceea stipulata. Rudele imi spun ca se putea incheia si fara suma accea, ca astfel am platit raportat la suma din document. Unchiul nu avea nicio pretentie. Asa se se procedeaza la partaj voluntar? Sau notarul a facut asta pentru a achita o suma mai mare de bani?Suma din document se impoziteaza? Astept raspuns..
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:45, 11 Decembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă unchiul nu avea pretenții, trebuia de la bun început sa renunțe la moștenire.
Partajul fără sultă este de fapt o donație. Unchiul vă lasă terenul si nu ia nimic în schimb.
Cum dvs ați stăruit pentru partaj, notarul a trecut o sumă care i s-ar fi cuvenit unchiului pentru partea sa.
Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2024
raluk0207, utilizator
Dacă unchiul nu avea pretenții, trebuia de la bun început sa renunțe la moștenire. Acest ,,sfat" nu stiu cum trebuie interpretat: [editat], chiar nu stiu! L-ati dat fara a avea habar de alcatuirea masei succesorale si omitand ca succesiunea nu se poate accepta pe bucati. Grija notarului nu a fost pt unchi, nici pt o aplicare/interpretare corecta a legii ci pt a-si maximiza castigul. P.S. Pt improspatarea memoriei www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2024
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pare din relatare ca terenul e singurul bun din masa succesorala.
Poate nu mai era cazul de renuntare, fie ca trecuse termenul de opțiune sau poate a facut deja acte de acceptare.
Apoi...notarul nu avea de unde sa știe ce vor ei la final, oamenii se dusesera sa dezbata mostenirea, ceea ce au și făcut și la momentul când domnul a zis ca nu are nicio pretenție, era târziu, fiind deja proprietar.
Asa ca doamnă, un situația dvs, notarul v-a zis corect, nu se poate partaj fara sa primească sulta măcar în acte, iar donatia costa cât partajul ( actele).
gi-jane2, moderator

DlGoe a scris:

Dacă unchiul nu avea pretenții, trebuia de la bun început sa renunțe la moștenire. Acest ,,sfat" nu stiu cum trebuie interpretat: [editat], chiar nu stiu! L-ati dat fara a avea habar de alcatuirea masei succesorale si omitand ca succesiunea nu se poate accepta pe bucati. Grija notarului nu a fost pt unchi, nici pt o aplicare/interpretare corecta a legii ci pt a-si maximiza castigul. P.S. Pt improspatarea memoriei www.avocatnet.ro/forum/discu...

Se interpreteaza fix asa.
Se vine la notar si se comunica verbal si clar ceea ce solicitantul doreste: daca vrea vreun bun din masa succesorala sau daca nu vrea nimic.
Castigul notarului nu se calculeaza la numarul de mostenitori, ci la valoarea bunurilor din masa succesorala.
Pot sa ramana 10 mostenitori sau 1, valoarea masei succesorale e la fel.
Dar...e mai simplu sa ne jucam de-a renuntatul si sa ne alintam ca poate vrem, ca poate nu, sa nu declaram toate bunurile, ca poate ne mai gandim. Iar consecintele sunt cele de mai sus.
raluk0207, utilizator

gi-jane2 a scris:

Pare din relatare ca terenul e singurul bun din masa succesorala.
Poate nu mai era cazul de renuntare, fie ca trecuse termenul de opțiune sau poate a facut deja acte de acceptare.
Apoi...notarul nu avea de unde sa știe ce vor ei la final, oamenii se dusesera sa dezbata mostenirea, ceea ce au și făcut și la momentul când domnul a zis ca nu are nicio pretenție, era târziu, fiind deja proprietar.
Asa ca doamnă, un situația dvs, notarul v-a zis corect, nu se poate partaj fara sa primească sulta măcar în acte, iar donatia costa cât partajul ( actele).

Pai se poate renunta si daca a trecut termenul de optiune, prin declaratie de neacceptare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire? WisdomLove WisdomLove Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu 1/3 din casa parinteasca (a bunicilor). Mai sunt 2 propietari pe aceasta casa, respectiv fratele si sora tatalui meu, ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral stanceni stanceni Buna ziua, As dori sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie: Doresc sa cumpar un teren asupra caruia trebuie sa se dezbata succesiunea, insa unul ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)