avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... GRUPA DE MUNCA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

GRUPA DE MUNCA

Buna ziua,am o nelamurire si va rog sa ma ajutati.Am lucrat in 1991 Scafandru sef utilaj la o societate si la plecare in CM nu au trecut grupa de munca..Pentru intocmirea dosarului de pensionare este suficient doar inscrisul "Scafandru sef utilaj" si perioada ,pentru a beneficia de grupa I ?
Cel mai recent răspuns: nicu55 , utilizator 18:54, 10 Februarie 2010
Nu, nu este suficient. In general, perioadele lucrate in grupa I de munca trebuie dovedite cu mentiunile din carnetul de munca sau cu o adeverinta eliberata de fostul angajator.
Multumesc pentru raspuns,dar angajatorul refuza sa elibereze adeverinta.Care ar fi calea de urmat?
Sa-l dati in judecata dar trebuie sa puteti proba ca ati lucrat in grupa I de munca, altfel il dati in judecata inutil. Potrivit pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990, ar fi trebuit sa fiti nominalizat de conducerea unitatii.

6. Nominalizarea persoanelor care se incadreaza în grupele I şi II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinindu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete în care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).
buna ziua ,multumesc pentru rapiditatea cu care raspunde-ti la intrebari.dar vreau sa fac o precizare:eu sunt scafandru din 1981 si pe timpul activ.inainte de rev.am beneficiat de gr.I pina in 1991.In anul 1991 ia nastere o noua societate la care pleaca prin protocol : dir. , ing, scaf. si multi alti angajati desfasurand aceeiasi activitate in domeniul navigatiei dar de data aceasta in cadru local(Administratie portuara).Eu cred ca trbuia sa beneficiem de aceleasi drepturi (gr. I) odata ce primeam toate indemnizatiile aferente gr.I.Dupa o perioada de 6 luni au ajuns la concluzia ca e mai bine sa inchirieze scaf.pentru lucrarile pe care le executau si ne transfera inapoi la prima societate ,unde de altfel ramasesera restul grupului de scaf.(cca.20 scaf.)si unde am activat pana in 1999.Accum la intocmirea dosarului de pensionare mi se cer adeverinte de la toti angajatori care au trecut in Carnet de Munca scaf. dar nu au trecut si grupa I.,conform cu ord.125/90 pt.58.Sper ca am relatat pe bine situatia in caer ma aflu .Va multumesc pentru intelegere.
nicu55 a scris:
Eu cred ca trbuia sa beneficiem de aceleasi drepturi (gr. I) odata ce primeam toate indemnizatiile aferente gr.I.

Inseamna ca fostul angajator ar fi trebuit sa retina si plateasca CAS in cuantum mai mare, corespunzator activitatii desfasurate in grupa I. Daca a retinut si virat CAS, nu inteleg de ce nu a facut inscrierile in carnetul de munca si de ce refuza sa va elibereze adeverinta.
Numai in instanta rezolvati acesta problema.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la grupa aii de munca bokor alexandru bokor alexandru in perioada dec.1981 mar. 1986 am lucrat la intreprinderea de retele electrrice deva ca muncitor necalificat categoria lucrari grele baza. a-si dori sa ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca Cristian1116 Cristian1116 Buna ziua, Am o intrebare privind grupa de munca, sunt mecanic de locomotiva la privat in Romania si noi nu beneficiem de grupa de munca pe CIM. ... (vezi toată discuția)
Grupa i sau ii de munca? george muresan george muresan am lucrat din 1973 si pina in 2006 la centrul de microradiofotografie medicala(MRF)Caravana MRF apoi ca centru fix o perioada munca desfasurata in mediu cu ... (vezi toată discuția)