avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casa pe terenul detinut de socri? Locuit in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casa pe terenul detinut de socri? Locuit in apartamentul partenerului (nestiind cat au contribuit socrii la el)? Credit separat si apartament propriu?

Poveste complicata... Cuplu care urmeaza sa aiba nunta. Exista planuri de a face un copil dupa casatorie, insa eu, viitoarea sotie, nu doresc sa fac acest pas pana nu rezolv cu necesitatea de baza de a avea un acoperis si pe numele meu intai. Viitorii mei socri au un teren pe care ni l-au cumparat cica noua, foarte aproape de casa unde stau ei doi. Am zis din start ca nu fac casa pe terenul altora (ei au drept de proprietate) asa ca scenariul a picat in timp.
Dupa discutia cu privire la teren, planurile au ramas de a ne uni amandoi economiile si de a lua un apartament impreuna imediat dupa casatorie (credit). Insa viitorul sot a facut "intoarsa" si si-a pus economiile cu parintii lui, a luat un apartament cu banii jos fix inainte de casatorie, sub pretextul ca vrea sa stea departe de dobanzi.
Nu imi convine situatia intrucat socrii sunt bagaciosi. Nu doresc nici o casa care sa fie facuta pe terenul socrilor, si nici sa locuiesc in apartamentul luat de sot impreuna cu ei intrucat nu stiu exact cine e proprietar pe acesta si ce contributie financiara au avut socrii...


Am analizat urmatoarele optiuni:

1) contract vanzare-cumparare -> nu ma ajuta intrucat nu detin suma pentru jumatatea de apartament cumparat de sot si nu se mai poate face contract cu sume fictive;

2) donatia -> era la un moment dat vorba ca socrii sa ii doneze fiului lor terenul in timp ce suntem casatoriti, dar nu ma ajuta ptc donatia se poate contesta in instanta;

3) fac credit separat pentru un apartament al meu -> este prea din scurt sa fac asta, fiind cu nunta la usa. Daca fac creditul in timpul casatoriei si vom avea regimul comunitatii legale de bunuri, automat apartamentul platit de mine va ajunge si al sotului;

4) trecem bunul sotului (apartamentul) de dinainte de casatorie in masa de bunuri comune a regimului comunitatii conventionale (lucru realizabil prin conventie notariala)-> daca se face dovada cum ca suma de bani pentru acel apartament este rezultata din banii sotului si ai socrilor, din ce stiu se poate contesta in caz de divort si nu ma apara cu nimic nici scenariul asta.



Caut raspuns la urmatoarele 3 intrebari, va rog:
(1) Cum putem trece terenul socrilor si pe numele meu, astfel incat sa fie toata lumea multumita?
(2) Cum pot face ca in cazul in care optiunea cu terenul pica, sa ne ramana doar mie si sotului apartamentul luat de el cu parintii lui?
(3) Daca cele 2 variante de sus nu sunt realizabile, cum pot face astfel incat sa fac rost separat de un apartament al meu?
(Aici m-am gandit la casatorie cu regim de separatie de bunuri, fac creditul, achit apartamentul. Insa m-as simti de parca nu imi unesc deloc puterile financiare cu un partener si as fi indirect o mama singura)
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2024
AndraC21, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:07, 22 Decembrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatia nu are cine sa o atace și sub ce motiv, iar socrii nu se pot răzgândi, donatia e irevocabila.
Ideea era sa va doneze terenul înainte de a demara procedura pt a obține autorizația.
Mie mi se pare sa va vor afara din schema, parintii vor sa se asigure ca nu veți beneficia de nimic în caz de divort.
Veti avea totuși un drept de creanta pt ce sume investiți în casa, va puteți face probe pe măsură ce investiți.
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doua terenuri alăturate, pot avea preturi diferite.
Cine a hotărât ca acel teren valorează 38 000 euro? Poate atât au dat socrii pe el, dar s-au păcălit.
Și chiar dacă l-au cumpărat cu 38 mii, acum vi-l vând dvs și sotului cu 10 mii de exemplu, câte 5 mii e de fiecare.
Însă cu orice suma l-ar vinde, taxa pe care o veți plăti statului este cea din normativul pe care îl are notarul.
O alta soluție este, (dacă terenul este mare) sa cumpărați o suprafață mai mica, pe care sa faceți casa și sa aveți și ceva curte, dar sa va permita loc si ptr apa, canalizare, etc. Verificati la primarie si care este deschiderea minima la strada, ca sa puteti construi.
Diferenta de teren va fi tot acolo, doar ca în acte va rămâne pe numele lor.
Soluții sunt. Doar sa se vrea!
AndraC21 a scris:
Intr-adevar si eu am mereu acest argument al "pretului unei mame surogat" la mine, pentru cand este cazul :-)


Cine ar suporta pretul unei mame surogat in cazul in care dvs nu veti putea da nastere?

Maternitatea si nasterea sunt de nepretuit. Rugati-va pentru luminarea mintii.

Suntem in perioada Nasterii Domnului, se zice ca poporul roman s-a nascut crestin. Crestinii sunt datori sa urmeze Prototipul. N-am eu asa minte si credinta ... cautati prefigurarea, Maria fecioara - femeia, logodnicul Iosif - barbatul, Iisus Hristos pruncul, revelarea Sfintei Treimi.

Pe vremuri parintii erau cei care se preocupau. Pe vremuri nu erau preocupati de un eventual divort, ci ... sa se asigure, in cadrul casatoriei, toate cele, sa se apere imteresele familiei, cresterea de copii cu frica de Dumnezeu. In acele vremuri legislatia proteja familia, mama si copilul,, fetele si femeile beneficiau de protectie speciala. Ar fi multe de comentat. In aceste vremuri multe au fost restalmacite si intortocheate .. automatizarea o sa fie, de o asa maniera. Domnul sa fie milostiv!

Daca sunteti doar dvs la negocieri directe cu viitorul sot si parintii acestuia, si discutia este despre ce-i al dvs la divort ... ati deviat de la legile naturale, fortele nu mai sunt de aceeasi natura. Ar fi multe de cercetat si inteles ... multe legi au fost abrogate, ingropate, fapte dezincriminate ... unele au reaparut in legislatii, in special prin conventii internationale, dar, cica, acestea promoveaza niste ideologii, scopurile initiale au fost deturnate.

Este un avocat care tot zice ca parasirea domiciliului conjugal este o legenda urbana. N-am avut timp si interes dar din curiozitate am dat o cautare, n-am gasit legenda ... doar cateva idei, pe scurt... in prezent "Ei (sotii) au indatorirea de a locui impreuna" ... divortul poate avea loc a) prin acordul sotilor b) din motive temeinice. S-a pierdut spiritul legii, te divorteaza indiferent de motive.

Intoarceti-va in timp, nu mult, spre sfarsitul anilor 1800, vedeti cod civil, penal... "femeia este datore sa locuiasca cu barbatul ei..." in zile astea, civilizate, moderne... le trage vreo doua, sa fuga desculte si sa nu se mai intoarca.... nici nu o mai ia de nevasta daca n-are casa.

Mi-a aparut in rezulatele cautarii... Buletinul deciziunilor (pagina 1330-1333)

23 Noiembrie 1899

[ link extern ]

"Avand in vedere, ca decisiune a curtei, pentru a respinge cererea de divort, se intemeiaza pe consideratiunea ca refusul d-nei Elena Gavanescu de a reveni la domiciliul conjugal nu avea, in specie, un caracter injurios, ci, in fata impregiurarilor, dovedite in instanta, se justifica prin purtarea necorecta ca sot a D-lui Gavanescu, purtare care atingea demnitatea sotiei sale si facea nesuferit de o cam data, vremelnicesce, traiul comun al vietei conjugale."

"Ca dupa art 196 din condul civil, femeia este datore sa locuiasca cu barbatul ei.....

acelasi text de lege care pune femeei indatorirea sa locuiasca cu barbatul ei, acelasi text de lege pune si barbatului obligatiunea corelativa de a inlesni vietuirea femeei, si prin aceste din urma cuvinte legiuitorul intelege sa indatoreze pe barbat nu numai de a inlesni femeei trebuintele materiale ale vietei dar inca de a 'I asigura liniscea morala si demnitatea ei de sotie"

Ce vremuri....
Nu prea inteleg aceasta intrebare, sunt sanse extrem de mari sa fie suportate la comun. Asa cum sunt sanse f mari ca partea masculina sa caute pur si simplu o alta metoda de a ajunge la rezultatul dorit, poate printr-o despartire si gasind pe altcineva :-)

Nu stiu daca raspunsul e cel pe care il asteptati si daca e multumitor, dar sunt atatea cazuri precum acesta. Si ce va zic eu este din pacate practica curenta si realitatea vietii (si actuale, si din trecut), nu sunt idei utopice frumos alcatuite si prezentate ca "dogme religioase". Si cunosc chiar personal un caz.

Tocmai de asta in vremurile actuale e necesar sa te gandesti cu 3 pasi in fata, nu cu unul... Mai ales din pozitia de cetatean (feminin in cazul nostru) al acestei societati in care legea nu prea te protejeaza in situatii specifice precum procreerea. Lucru sustinut inclusiv de dumneavoastra in argumentare.

"Ca dupa art 196 din condul civil, femeia este datore sa locuiasca cu barbatul ei....."--- suna foarte frumos pe hartie, imposibil de realizat in practica :-) ... chiar si daca e implementata in lege ideea. Din pacate biologia nu ajuta in scenariul acesta... inaltimea, forta fizica. Nu poti forta pe cineva, dintr-o pozitie clar deavantajoasa, sa te tina sub acoperisul sau cu forta in cazuri de neintelegere in cuplu.

c123456 a scris:

AndraC21 a scris:
Intr-adevar si eu am mereu acest argument al "pretului unei mame surogat" la mine, pentru cand este cazul :-)


Cine ar suporta pretul unei mame surogat in cazul in care dvs nu veti putea da nastere?


~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Contract prenuptial / prenup in romania AndraC21 AndraC21 Buna ziua! Aveti idee daca contractul prenuptial (prenup-ul in engleza) este regasit si in legislatia romaneasca? Am cautat informatii pe aceasta platforma ... (vezi toată discuția)
Cum se poate imparti un apartament Iaroslav.2006 Iaroslav.2006 Nu stiu cum sa incep,stau cu un barbat cu care nu sunt casatorita legal dar avem un copil impreuna,parintii barbatului meu au un apartament pe numele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament ... CrissB22 CrissB22 Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament cumparat inainte de casatorie, dar in care am locuit impreuna cu viitorul meu sot de aprox 5 ani. ... (vezi toată discuția)