AndraC21 a scris:
Intr-adevar si eu am mereu acest argument al "pretului unei mame surogat" la mine, pentru cand este cazul :-)
Cine ar suporta pretul unei mame surogat in cazul in care dvs nu veti putea da nastere?
Maternitatea si nasterea sunt de nepretuit. Rugati-va pentru luminarea mintii.
Suntem in perioada Nasterii Domnului, se zice ca poporul roman s-a nascut crestin. Crestinii sunt datori sa urmeze Prototipul. N-am eu asa minte si credinta ... cautati prefigurarea, Maria fecioara - femeia, logodnicul Iosif - barbatul, Iisus Hristos pruncul, revelarea Sfintei Treimi.
Pe vremuri parintii erau cei care se preocupau. Pe vremuri nu erau preocupati de un eventual divort, ci ... sa se asigure, in cadrul casatoriei, toate cele, sa se apere imteresele familiei, cresterea de copii cu frica de Dumnezeu. In acele vremuri legislatia proteja familia, mama si copilul,, fetele si femeile beneficiau de protectie speciala. Ar fi multe de comentat. In aceste vremuri multe au fost restalmacite si intortocheate .. automatizarea o sa fie, de o asa maniera. Domnul sa fie milostiv!
Daca sunteti doar dvs la negocieri directe cu viitorul sot si parintii acestuia, si discutia este despre ce-i al dvs la divort ... ati deviat de la legile naturale, fortele nu mai sunt de aceeasi natura. Ar fi multe de cercetat si inteles ... multe legi au fost abrogate, ingropate, fapte dezincriminate ... unele au reaparut in legislatii, in special prin conventii internationale, dar, cica, acestea promoveaza niste ideologii, scopurile initiale au fost deturnate.
Este un avocat care tot zice ca parasirea domiciliului conjugal este o legenda urbana. N-am avut timp si interes dar din curiozitate am dat o cautare, n-am gasit legenda ... doar cateva idei, pe scurt... in prezent "Ei (sotii) au indatorirea de a locui impreuna" ... divortul poate avea loc a) prin acordul sotilor b) din motive temeinice. S-a pierdut spiritul legii, te divorteaza indiferent de motive.
Intoarceti-va in timp, nu mult, spre sfarsitul anilor 1800, vedeti cod civil, penal... "femeia este datore sa locuiasca cu barbatul ei..." in zile astea, civilizate, moderne... le trage vreo doua, sa fuga desculte si sa nu se mai intoarca.... nici nu o mai ia de nevasta daca n-are casa.
Mi-a aparut in rezulatele cautarii... Buletinul deciziunilor (pagina 1330-1333)
23 Noiembrie 1899
[ link extern ]
"Avand in vedere, ca decisiune a curtei, pentru a respinge cererea de divort, se intemeiaza pe consideratiunea ca refusul d-nei Elena Gavanescu de a reveni la domiciliul conjugal nu avea, in specie, un caracter injurios, ci, in fata impregiurarilor, dovedite in instanta, se justifica prin purtarea necorecta ca sot a D-lui Gavanescu, purtare care atingea demnitatea sotiei sale si facea nesuferit de o cam data, vremelnicesce, traiul comun al vietei conjugale."
"Ca dupa art 196 din condul civil, femeia este datore sa locuiasca cu barbatul ei.....
acelasi text de lege care pune femeei indatorirea sa locuiasca cu barbatul ei, acelasi text de lege pune si barbatului obligatiunea corelativa de a inlesni vietuirea femeei, si prin aceste din urma cuvinte legiuitorul intelege sa indatoreze pe barbat nu numai de a inlesni femeei trebuintele materiale ale vietei dar inca de a 'I asigura liniscea morala si demnitatea ei de sotie"
Ce vremuri....