avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta prezidentiala incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta prezidentiala incredintare minor

unde ot gasi textul ordonantei prezidentiale pentru incredintare minor?
Cel mai recent răspuns: ramona2612 , utilizator 13:57, 20 Iulie 2011
Este vorba de art. 581 din Codul de procedura civila. Codul il gasiti si pe net, nu trebuie sa cumparati cartea ptr un articol. Acest articol prevede exact ce spunea in raspunsul sau Av. Stan la ora 11.55. Mai pe intelesul dvs inseamna ca este o procedura - cerere care se cheama "Ordonanta Presedintiala" si prin care orice persoana de poate adresa instantei (aceeasi care judeca si fondul) pentru a cere o masura temporara de incredintare minor, pana la judecarea cauzei principale.
Dar nu dati detalii daca aveti un proces pe rol: de stabilire paternitate. Daca aveti, atunci puteti depune o cerere de ordonanta presedintiala. Daca nu, nu puteti.
Mai important este ca puteti cere instantei care judeca dosarul de stabilire paternitate, daca e pe rol, sa se pronunte si pe incredintarea minorului si pe stabilirea programului de vizitare a minorului (de care nu puteti fugi).
Spuneti-ne daca aveti un dosar pe rol ACUM, adica care nu e finalizat printr-o sentinta si ce obiect are dosarul si cine l-a intentat. Desemenea, daca dosarul de stabilire paternitate s-a finalizat.
situatia asta este a sotului meu, el a descoperit ca are un copil (de care a aflat la nastere si nu a crezut iar apoi a fost citat de mama minorei cand minora facuse 11 luni, pana atunci tacere absoluta iar el s-a si casatorit cu mine intre timp, nici macar mie nu mi-a spus deoarece era sigur ca mama minorei ar fi recunoscut familiei cine este adevaratul tata) dar s-a stabilit deja paternitatea apelandu-se la expertiza ADN ca probatoriu in instanta. Teama era ca prin aceasta ordonanta mama minorei ar fi solicitat incredintarea minorei fara drept de vizita. Fapt ce nu vrem sa se intample. Intre timp am aflat ca ar fi fost citat in baza acestei "ordonante prezidentiale" pentru a i se recalcula pensia alimentara a minorei ,fapt ce e o prostie deoarece el oricum a fost de acord cu o pensie mai mare decat cea legala raportata la venituri. Adica el are venituri de 14 mil si 2 copii, unul cu mine si unul din afara casatoriei . El a hotarat sa plateasca o pensie de 3 mil care ar fi fost impusa unui venit de 18 mil dar asta este. Ideea e ca familia minorei ii interzice sotului meu sa isi vada copilul si el vrea sa o dea in judecata ca sa obtina dreptul de vizta macar si ne-am speriat cand a venit acea citatie.
Oricum multumesc de raspunsuri si daca ma puteti ajuta cu o sugestie ca sa o poata obtina pe minora macar un weekend impreuna pe luna v-as fi tare recunascatoare. Minora are 1 an si 5 luni, dar deja incepe sa inteleaga si nu am vrea ca pe sotul meu sa il vada ca pe un strain . Ideea e ca daca il vede 1-2 ore pe saptamana nu poate sa il simnta ca pe un tata iar familia mamei minorei nu e deloc de acord ca sotul meu sa le calce pragul in plus este si un sezon rece cand vizitele pe afara nu ar fi indicate nici medical. Nici mama minorei nu vrea sa ne calce pragul casei noastre desi eu nu am nimic impotriva- "gura lumii" se pare ca primeaza in acest caz. In plus vreau ca si fiul meu sa inteleaga ca are o sora mai tarziu deoarece acum are abia 3 luni, dar timpul zboara si consider ca mai bine te obisnuiesti cu ceva anormal de la inceput decat sa ti se arunce in fata o astfel de situatie cand incepi sa percepi si sa gandesti singur... In plus consider ca e si dreptul minorei in cauza sa stie cum e sa ai un tata.Gresesc?
Pensia de intretinere minor nu se stabileste prin ordonanta presed.
Puteti intenta o actiune prin care sa cereti stabilire program de vizitare minora. Putem cere orice program, dar instanta va aprecia dupa varsta copilului, deci e putin probabil ca va admite o spat. pe luna, dat fiind ca este f mica si trebuie sa stea cu mama ei. Dar se poate obtine oricum un program de vizitare in instanta.

interventie moderator va rugam sa nu mai postati date de contact in afara celor din profil si nici invitatii de a va contacta, aceste practici sunt contrare regulamentului
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
George, Avocat
stan petru-radu a scris:

Asa cum am aratat mai sus, aceasta ordonanta are un caracter vremelnic (temporar), iar prin ea nu se poate interzice dreptul unui parinte de a-si vizita copilul (afara de cazul in care acesta e decazut din drepturi)...tatal nu va putea lua copilul decat in cazul in care ii este incredintat sau in cadrul programului de vizita!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la vizita a minorului dana73_76 dana73_76 Buna ziua ,am un minor in varsta de 2 anisori si 6 luni care momentan din cauza unor certuri familiare < ma gonit sotul de acasa acum un an:tomato: > a ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala geanina21 geanina21 am un copil de4 ani si 9 luni cu grave probleme de sanatate( o operatie pe cord deschis, autism atipic cu retardare mentala severa). am introdus o cerere de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala notisvaly notisvaly absenta copilului timp de 5 saptamani de la gradinita unde a frecventat 2 ani de zile prin parasirea domiciliului din mediul urban de catre mama impreuna cu ... (vezi toată discuția)