avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Nu vreau sa mai fiu tutorele surorii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Nu vreau sa mai fiu tutorele surorii mele(am deja ...

Buna seara. Nu vreau sa mai fiu tutorele surorii mele(am deja 8 ani -si din câte am înțeles,după 3 ani sunt în măsură să cer înlocuirea mea).
Cum procedez? Mai era ceva cu o amendă civilă care consta în 3 salarii minime pe economie dacă nu îmi îndeplinesc obligația de tutore. Am garanția că voi fi înlocuită?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 15:09, 2 Iunie 2025
Singură soluție să mă decada din tutelat ,e sa nu mai dau darea de seamă anuală,sa nu mai semnez pt ea și să nu o mai reprezint legal.

Dapix a scris:

Deschideti actiune la Judecatorie, prin care cereti ca instanta sa desemneze un alt tutore.

Nu vrea nimeni din familie să fie desemnat tutore'?
Nu.Nu se bagă nimeni la așa ceva....

Dapix a scris:

Nu vrea nimeni din familie să fie desemnat tutore'?

În cazul în care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care să accepte tutela, instanţa judecătorească va putea numi ca tutore autoritatea administraţiei publice locale sau, după caz, persoana juridică privată care asigură protecţia şi îngrijirea persoanei cu handicap.

Nu va poate obliga nimeni sa mai fiti tutore daca nu mai doriti acest lucru.

Legea de modificare a Codului Civil prevede că măsura de ocrotire poate înceta prin moartea celui ocrotit, la expirarea duratei pentru care au fost instituite (cu excepția cazului în care a fost prelungită), prin înlocuirea sau prin ridicarea ei (dacă au încetat ori s-au modificat cauzele care au determinat adoptarea ei). Dată fiind durata prestabilită de lege (3 ani, respectiv 5 ani), măsurile de ocrotire vor face periodic obiectul revizuirii de către instanțele de tutelă.
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2025
Dapix, utilizator
Așa citisem și eu,de aceea am îndrăznit să fac cererea,dar se pare că rămân în continuare,daca nu am înlocuitor,chiar dacă nu mai vreau,plus că am motive întemeiate,pe care le am specificat în cerere.
Va mulțumesc pentru răspuns
Dapix a scris:

În cazul în care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care să accepte tutela, instanţa judecătorească va putea numi ca tutore autoritatea administraţiei publice locale sau, după caz, persoana juridică privată care asigură protecţia şi îngrijirea persoanei cu handicap.

Nu va poate obliga nimeni sa mai fiti tutore daca nu mai doriti acest lucru.

Legea de modificare a Codului Civil prevede că măsura de ocrotire poate înceta prin moartea celui ocrotit, la expirarea duratei pentru care au fost instituite (cu excepția cazului în care a fost prelungită), prin înlocuirea sau prin ridicarea ei (dacă au încetat ori s-au modificat cauzele care au determinat adoptarea ei). Dată fiind durata prestabilită de lege (3 ani, respectiv 5 ani), măsurile de ocrotire vor face periodic obiectul revizuirii de către instanțele de tutelă.

Alte discuții în legătură

Procedura numire tutore pentru batran cu dementa eugen_2 eugen_2 In cazul cererii de punere sub interdictie a unei persoane cu dementa, cel ce este numit ca tutore poate refuza sau este obligat sa indeplineasca acest rol? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, se poate renunta la procesul de tutela ,avand in vedere ... Stefan22@ Stefan22@ Buna ziua, se poate renunta la procesul de tutela ,avand in vedere ca termenul de judecata este dat? Avocatul a depus cerere pentru tutela speciala(persoana ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata. citisem pe internet ca dupa 3 ani pot renunta ... Dana Sgu86 Dana Sgu86 Buna dimineata. Citisem pe internet ca dupa 3 ani pot renunta la tutela,eu am deja 5 ani si nu mai vreau sa fiu tutorele surorii mele de 44 de ani,din motive ... (vezi toată discuția)