avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,

Am urmatoarea problema:
Bunicul mamei mele a murit acum mai bine de 20 de ani. La momentul respectiv apartamentul s-a impartit jumatate intre sotia lui(mama vitrega a mamei mele) si jumatate intre cele 2 fete. Mama mea si sora ei au fost despagubite cu o suma de bani pt ca sa o lase sa locuiasca in continuare pe mama lor vitrega.
Acesta a fost singurul lucru care l-au primit in urma judecatii. Bunicul a avut inclusiv depozite bancare care au fost scoase de mama lor vitrega inainte de a muri intr-un interval de 2 saptamani, aceasta stiind ca se va intampla acest lucru deoarece facuse accident vascular.
Anul trecut dupa mai bine de 20 de ani, a murit si ea.

Mama mea mai are dreptul la ceva? Ma refer la apartamentul in care ea a locuit.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena_1234 , utilizator 21:06, 10 Februarie 2010
nefiind fiica defunctei nu mai are dreptul.Vor veni la mostenire copiii acesteia daca are, daca nu fratii si surorile ei.
buna ziua!
din ce spuneti dvs exista un act de partaj incheiat intre mama vitrega si cele 2 descendente.
prin acest act imobilul a revenit in proprietate mamei vitrege, caz in care nu se mai poate face ceva.
La mostenirea mamei sale vitrege nu poate veni mama dvs., cu exceptia situatiei in care a fost infiata de mama vitrega.
Ceea ce nu inteleg este impartirea mostenirii bunicului, avind in vedere ca dreptul de mostenire al sotului supravietuitor atunci cand vine la mostenire in concurs cu descendentii defunctului (indiferent de numarul acestora) este de 1/4 din mostenire. (Legea 319/1944 pr. dreptul de mostenire al sotului supravietuitor). Modul de stabilire este pe scurt astfel: se stabileste mai intai partea cuvenita sotului supravietuitor (1/4), iar ceea ce ramane se imparte intre mostenitorii in concurs (descendentii/copii,nepoti)
Multumesc pt raspuns.
Ma voi uita pe act pentru ca din cate stiu eu, jumatate a revenit mamei vitrege si jumatate lor. Daca este asa cum stiu eu, se mai poate face ceva?

Multumesc inca o data.
:)
sa ne edificam:
daca imobilul a fost dobandit de catre soti, ca bun comun in timpul casatoriei, ce va intra in masa succesorala a defunctului este cota de 1/2 din acest imobil.
din aceasta cota de 1/2, sotia supravietuitoare culege o cota de 1/4, deci va avea in total o cota de 5/8, iar cele 2 fiice vor culege 3/8-cate 3/16 fiecare fiica.
asa stau lucrurile?

Alte discuții în legătură

bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)
Sora mamei, fără descendenți, a murit cu o săptămână înaintea soțului ei, care are două fete. cum se împarte moștenirea mătușii mele? kalamatianos28 kalamatianos28 Buns ziua, Matusa mea a avut un apartament cumparat inainte de casatorie.S-a casatorit,iar sotul are 2 fete din alta casatorie.Din pacate matusa a murit,iar ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)