avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suuccesiune cu peripetii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suuccesiune cu peripetii

Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( a avut 2 fete).Casa dupa care se dezbate succesiunea este pe numele bunicii. Recapituland: unchiul a murit inainte de bunica nu are copii sotia lui traieste, tata amurit dupa bunica are 2 fete+sotia.Cine si cat mosteneste in acest caz?
Am primit o hot. de la tribunal cf caruia matusa -sotia fiului predecedat mamei primeste 1/2 din casa !!!Este cam aiurea.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 21:24, 22 Ianuarie 2010
buna seara!
la succesiunea bunicii dvs ar veni doar tatal dvs.
o conditie ca sa poti mosteni pe cineva este sa fi in viata la data decesului acelui defunct.
in acest caz nu functioneaza reperezentarea succesorala.
trebuie sa dezbateti succes de pe urma tatalui dvs succ la care vor venii cele 2 fiice + mama dvs.
dati mai multe detalii cu privire la hot.
Legea nr.319/1944 acorda sotului supravietuitor ( sotia unchiului ) o cota parte din masa succesorala a carei marime variaza in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs.Daca sotul supravietuitor vine in concurs numai cu colateralii privilegiati,adica fratii si surorile defunctului si descendentii lor pana la gradul al IV-lea inclusiv,indiferent de numarul lor ,el culege 1/2 din mostenire.
Adica,sotia unchiului va culege din masa succesorala a acestuia 1/2,iar dumneavoastra si sora cealalta parte.
Mostenirea ramasa in urma bunicii se va imparti in mod egal intre cei doi frati,fiecare beneficiind de 1/2 din masa succesorala.
Deci daca unchiul a luat 1/2 din masa succesorala a mamei ,aceasta se imparte la doi,rezultand: 1/2 sotia si 1/2 fratele,care decedand valasa, la randul sau,aceasta parte copiilor.
Dumneavoastra culegeti impreuna cu sora 1/2 din masa succesorala a unchiului si individual,din masa succesorala a tatalui va lua sotia 1/4 iar restul se va imparti in mod egal intre dumneavoastra si sora,adica 1/2 fiecare.
In masa succesorala a tatalui va intra si partea cei revine dupa mama lui,la care sotia unchiului nu mai are dreptul,pentru ca prin moartea sotului nu mai exista grad de rudenie intre sotie si rudele defunctului.
buna seara!
ca unchiul sa poata veni la succesiunea mamei sale, nu apreciati ca acesta sa fi fost in viata la data decesului doamnei?
ca mai apoi sa se poata retransmite catre sotia acestuia cota?
buna seara!
mai multe detalii la hot: d-na judecator a facut o greseala la dezbaterea cazului in sensul ca a trecut in aceea hot ca tata a predecedat mamei sale. Cred ca din acest unghi a pornit toata imparteala cotelor :1/2 matusa unchiului predecedat bunicii, 3/16 mie si la sora mea, iar mama a "primit"1/16
am citit si eu in legislatia mostenirilor ca sotul/sotia poate mosteni 1/2 din averea sotiei/sotului (L 319/1944 cred), dar sunt cu totul de acord cu D-voastra o persoana decedata nu poate mosteni averea parintelui
noi vom cere corectarea erorilor materiale
daca succes se dezbate dupa tata atunci matusa nu mai primeste nimic?

Vin cu o rectificare (nu am citit bine speta),unchiul nu vine la mostenirea mamei pentru ca nu era in viata cand aceasta a decedat.
Deci,in acest caz casa bunici va fi mostenita de copilul aflat in viata la moartea acesteia si implicit acesta va fi mostenit de sotie cu 1/4 si cele doua surori,care vor lua in mod egal cealalta parte.
Sotia unchiului este inlaturata de la mostenire.

Alte discuții în legătură

Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Speta succesiune Eugenar Eugenar Buna ziua. Speta este următoarea: bunicul meu a decedat in 2008. La acel moment s-a făcut o succesiune în urma căreia au rezultat 4 moştenitori: ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)