avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Informatii al doilea job
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Informatii al doilea job

Am iesit la pensie la 65 de ani pentru limita de varsta. Am lucrat la mai multe unitati. Au fost cazuri in care am avut si un al doilea job. De exemplu in 1998 am lucrat pentru un an- un an si ceva pentru un sindicat. Contract in regula inregistrat la Camera de Munca, impozite platite. Problema este ca sindicatul respectiv nu mai exista, disparand odata cu unitatea. Prin urmare nu am putut sa aduc o adeverinta sau un document care sa dovedeasca sumele castigate in acea perioada si acestea nu au fost considerate la calculul pensiei.. Ratacisem acest contract si l-am gasit intamplator cu doua zile in urma. Are o stampila si numar de inregistrare la Camera de Munca. Scrie care este onorariul platit lunar, dar nu rezulta de nicaieri perioada in care a fost platit (data la care a incetat contractul).
1. Cum as putea obtine un document care sa adevereasca perioada in care am lucrat pentru acel sindicat si sumele platite?
2. In cazul in care as obtine documentul, mai pot solicita recalcularea pensiei (evident din momentul depunerii documentului)?
3. Exista vreun termen de prescriptie? Daca obtin documentul, acesta trebuie depus pana in martie 2025 sau aceasta solicitare nu se incadreaza in situatia respectiva?
Multumesc anticipat pentru timpul si atentia acordate
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2025
interval, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 26 Februarie 2025
1. Incercati la ITM-ul in raza caruia sindicatul avea sediu.

2. Da

3. Nu exista termen de prescriptie.
Multumesc pentru raspuns
Este suficienta o simpla adeverinta de confirmare a intinderii contractului sau este o adeverinta speciala in care sa se precizeze toate sumele achitate? Normal ar fi sa prezint contractul inregistrat la Camera de munca si o adeverinta banala care sa confirme intinderea lui. Intreb ca sa stiu ce trebuie sa solicit.
Multumiri anticipate
daca sindicatul a fost inregistrat la ITM, solicitati o adeverinta de vechime pentu perioada prestata.
Imi pare rau ca revin, dar se pare ca nu pot obtine nimic de la ITM Mi s-a raspuns ca legea in vigoare atunci (1998) nu prevedea obligativitatea angajatorului de a notifica ITM privind incetarea conventiei. Sindicatul s-a desfiintat si nu mai stie nimeni de el Am contractul de prestari servicii inregistrat la ITM. De acolo rezulta cand a inceput dar nu pot demonstra perioada in care am prestat respectivele servicii. Mai poate fi si o alta cale?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Munca prestata in baza unui astfel de contract nu constituie vechime in munca .. nu se platea decat impozit.

Alte discuții în legătură

Ce nu e trecut in carnetul de munca mb3_48900 mb3_48900 Buna ziua, Anumite perioade de munca inainte de a avea carte de munca nu apar in cartea mea de munca: 1. Anul 2005 cand nu se faceau carti de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime corina_I corina_I Buna ziua, Am nevoie de Adeverinta de Vechime de la una din societatile la care am fost angajata. Am solicitat aceasta adeverinta societatii respective si ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca / carte de munca electronica robdin2007 robdin2007 Buna ziua, Imi puteti va rog spune cum procedez pentru a obtine o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca nemaiexistand carte de munca ... (vezi toată discuția)