avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul meu a avut un FRATE : acesta a fost casatorit si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul meu a avut un FRATE : acesta a fost casatorit si a avut ...

Sotul meu a avut un FRATE : acesta a fost casatorit si a avut o fata
SOCRII mei i-au donat acestuia o casa
Fratele, sotia fratelui si fiica acestuia au decedat la date diferite 2006, 2022,2024; CASA DONATA s-a transmis prin mostenire la sotie si la fiica
Fiica lor se casatorise in sept 2021 si a decedat in noiembrie 2024
A ramas SOTUL SUPRAVIETUITOR in aceasta casa donata (de parintii sotului meu catre fratele sotului );acesta nu a facut nimic la aceasta casa, nu a avut venituri
Pare nedrept ca o casa construita de socrii mei sa fie mostenita de un strain care nu a contribuit cu nimic, desi traieste sotul meu ( fiul celor care au donat casa)si avem si un fiu
Intrebarea mea este:
***donatia initiala poate fi un argument in atacarea mostenirii SOTULUI SUPRAVIETUITOR?
Sotul si fiul meu pot pretinde aceasta casa care a apartinut parintilor respectiv bunicilor??
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:36, 26 Februarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sotul dvs poate ataca donatia daca ii incalca rezerva succesorala. Poate face asta in termen de 3 ani de la decesul parintilor lui.
fiul dvs nu are nicio treaba pt tatal lui traieste si el e mostenitor.
iar daca cei 2 nu au copii, sotul dvs mosteneste 1/4 din ce avea fata in calitate de unchi.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2025
gi-jane2, moderator
Buna seara!
In situatia in care sotul (fiul) care vrea sa atace donatia nu ar fi avut cunostinta despre aceasta donatie, si ar fi aflat despre ea dupa mai mult de 3 ani, atat de la decesul parintilor, cat si de la dezbaterea mostenirii, se mai poate ataca?
Nu.
Și nici nu e în interesul dvs. Ca tot atât ar obține (1/4).
Adică jumătate din cota legală.
Cota legala e 1/2, deci jumătate înseamnă 1/4.
Iar "atacarea " donației nu presupune desființarea contractului.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2025
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Cum se va face moștenirea? bună seara! vă prezint următoarea ... Ihategreen42 Ihategreen42 Cum se va face moștenirea? Bună seara! Vă prezint următoarea situație privind o mostenire. Bunicii mei sunt morți amândoi. Din bunicii mei au rezultat ... (vezi toată discuția)