Vă deranjez cu o rugăminte.
Poate cineva să-mi trimită o speță cu partajul judiciar în care instanța i-a atribuit imobilul succesoral neparatajabi in natură al defunctei mamei fiului în viaţă, iar soției supraviețuitoare a fiului decedat i-a atribuit sulta, reprezentând contravaloarea cotei parti de 1/2 din imobilul succesoral proprietate defunctei mame, transmisă prin testament universal soției supraviețuitoare, în situaţia cand sunt 2 descendenți direcți ca moștenitori legali.
Vă mulțumesc anticipat.
Am făcut apel in mai 2022, dar, la data de 01.02.2023 instanța de apel a suspendat judecarea cauzei până când se va da o soluție definitivă într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de FALS INTELECTUAL de către medicul psihiatru care fără să-l consulte pe fratele meu, a eliberat o adeverință medicală care atestă capacitatea psihică de exerciţiu conservata pentru a semna acte notariale, adeverința medicală care a stat la baza încheierii testamentului autentic universal și de care se face vorbire la începutul testamentului.
Notarul public nu a vrut să încheie testamentul din cauza stării de sănătate a fratelui meu, care avea cancer în fază terminală cu metastaze multiple, muribund, netransportabil fiind nevoit notarul să încheie testamentul la domiciliul fratelui meu.
Au fost martori care au declarat aceste aspecte, precum și documente medicale, dar, instanţa de fond nu a luat în considerare aceste probe, stabilind că cei 2 martori care au asistat la încheierea testamentului au declarat că fratele meu era lucid, ca și cum martorii, care asistă la încheierea testamentului stabilesc discernământul testatorului.
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Am inteles. In aceasta situatie, nu aveti altceva de facut decat sa asteptati solutia din dosarul penal (sau sa solicitati repunerea pe rol, prin procdedura specifica). Nu mai vreau sa dezvolt si sa presupun si ca fratele decedat nu are descendenti (pentru ca altfel demersul privind contestarea testamentului devine ineficace).
Si, dupa ce am citit acest ultim mesaj al dvs (care aduce lamuriri in plus fata de primul mesaj), revin si citesc iar primul mesaj, si constat ca solicitarea dvs din primul mesaj nu va ajuta cu nimic (presupunand ca v-ar fi raspuns cineva direct la primul mesaj cu o speta de partaj), intrucat situatia la dvs in dosar este una altfel (adica atipica), si pur si simplu o speta aruncata ca exemplu nu ar fi fost de vreun ajutor. Parerea mea.
Din acest motiv recomand mereu ca, pentru o solutie punctuala, sa fie facuta o analiza punctuala.
Mulțumesc frumos pentru explicații și amabilitate.
Fratele meu nu are descendenți și nici ascendenţi privilegiați.
Vă doresc multă sănătate și succes în continuare.
Mama mea a decedat pe data de 22 septembrie 2001, iar, în perioada 28 septembrie până în luna aprilie 2002, fratele meu a plecat din imobilul succesoral timp de 7 luni, într-o localitate situată la sute de kilometri de localitate unde era imobilul succesoral al defunctei mame.
După vechiul Cod civil art.700, prevedea că perioada de acceptare a succesiunii este de 6 luni.
Cum este act de acceptare tacită, dacă după decesul mamei, fratele meu a locuit cu concubina, actuala soție supraviețuitoare, in localitatea unde aceasta deținea casa ei părintească?
Iar, faptul că soția supraviețuitoare a locuit în imobilul succesoral al defunctei mele mame, care era în indiviziune, nu constituie act de acceptare tacită a succesiunii după soțul decedat al acesteia, cu atât mai mult, cu cât nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mea mamă, decedată pe 22.09.2001) iar, cererea de chemare în judecată pentru succesiunea după defuncta mamă și după fratele meu am depus-o in luna iunie 2019.
Soția supraviețuitoare timp de 1 an( 21.04.2019-21.04.2020) așa cum prevede Noul Cod civil, nu a făcut nici un act de acceptare tacită a moştenirii defunctului soț, nu a plătit taxele și impozitele aferente imobilului succesoral, nu a făcut reparații și îmbunătățiri, practic, a fost un posesor precar, un chiriaș într-un imobil, care era în proprietate defunctei mele mame și care a fost plătit de subsemnatul.
Văd că sunteți consilier juridic, dar, scuzați-mă, nu sunteți specializata în succesiuni și moșteniri.
Am explicat anterior că nici fratele meu și nici concubina lui, viitoarea lui soție din anul 2007( din anul 2001-2007, când a locuit în imobilul succesoral al defunctei mame, nu era căsătorită cu fratele meu, trăia în concubinaj) nu au acceptat expres moștenirea după defuncta mamă ( este vorba de fratele meu) , iar soția supraviețuitoare nu a acceptat expres moștenirea lăsată de soțul său ( care i- a lăsat testamentul autentic universal, fără să aibă niciun bun imobil în proprietate la data decesului său), iar, vorbind de acte de acceptare tacită atât fratele meu, cât și soția acestuia nu au făcut niciun act de acceptare tacită a moştenirii sau a testamentului ( soția supraviețuitoare).