avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În Noiembrie 2017 am cumpărat un apartament din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În Noiembrie 2017 am cumpărat un apartament din banii obținuți ...

În Noiembrie 2017 am cumpărat un apartament din banii obținuți din vanzarea unui imobil care a aparținut părinților mei. M-am înțeles singură cu proprietarul, se știa prețul 62.000 Euro, el și-a pregătit toate actele și ne-am și dus la notar să vedem ce acte trebuie (cadastru, certificat energetic, etc). Peste o săptămână, ne-am prezentat la data programată la o doamnă notar. Ea știa că eu cumpăr, o parte din actele proprietarului erau la ea (el si soția fiind din Constanta, noi eram în București). Doar că acolo, soțul doamnei notar, care și el era notar ((era o societate notarială în care lucrau și soțul și soția), m-a invitat în biroul lui și l-a chemat și pe soțul meu. Eu l-am chemat pe soțul meu cu mine (el trebuia să fie la servici), doar că să mă ajute cu mașina până la bancă și înapoi pentru viramentul bancar din contul meu. Atunci notarul mi-a spus că avem o problemă și anume că eu nu pot cumpăra apartamentul doar pe numele meu, întrucât eram căsătorită pe vechiul Cod Civil cu bunuri la comun, decât cu condiția ca soțul meu să scrie de mână o declarație de renunțare, și să o semneze apoi, el urmând să-i dicteze conținutul. Ne-a și spus că declarația notarială va fi taxată cu 400 lei. Nu se punea problema acestei sume. Eu habar n-aveam de acest aspect, soțul meu nici atât. Mi se părea firesc că ceea ce vine exclusiv din moștenirea mea să o trec pe numele meu, urmând să fie a copiiilor nostri. Spre stupoarea mea, soțul meu a spus că el nu semnează. L-am rugat frumos să semneze și din nou a spus că nu semnează. A trebuit, cu inima grea, să accept să fie trecut în acte ca proprietar, dar până în ziua de astăzi certurile au tot apărut pe acest subiect. În momentul de față doresc să-mi redobândesc exclusiv dreptul de proprietate, dorind și să protejez drepturile copiilor. În cazul decesului meu, soțul meu ar urma să dețină 75% din apartament, ceea ce mi se pare culmea, el putând face ce dorește având acest avantaj net. Având în vedere că el este și sub tratament psihiatric, cu atât mai mult vreau să fac lucrurile clare. El a mai făcut prostii de genul: a investit 6.000 Euro în casa lui părintească de la țară care în cel mai bun caz valorează 4.000 Euro având în vedere pământul de 3.000 m2, casa fiind foarte degradată. Cât ar dura o acțiune judecătorească și cum ar trebui să procedez ?
Buna ziua

Conform codului civil (art 340), nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora.

Notarul respectiv v-a sfatuit gresit, iar dvs ati gresit si mai mult acceptand sa mergeti mai departe asa.

Acum cea mai simpla cale este sa cereti revocarea donatiei intre soti. Considerati ca in 2017 ati donat sotului jumatate din apartamentul acela care ar fi trebuit sa fie bun propriu si acum cereti revocarea acestei donatii.

Atentie insa ca trebuie sa faceti aceasta revocare pana la pronuntarea divortului. Deci daca sotul doreste sa divorteze trebuie sa va grabiti.

Pentru revocarea donatiei intre soti nu trebuie sa existe un motiv anume, legea permite acest lucru.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vorbiti cu un avocat, va rog, trebuie vazute actele, transferurile bancare, al cui era bunul initial cand l-ati vandut etc. Tare bine era sa fi vorbit atunci cu un avocat, va invata cum sa faceti actul asa incat sa fie in regula si nu ajungeati aici... Uf!
2 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
@BogdanGri
Este imposibil ca notarul să fi greșit. Nu avea nici un interes. Doar nu vă închipuiți că eu eram prima cu astfel de probleme ! Erau oameni la 45-50 ani, prin al căror cabinet trecusem înainte cu procuri, acte de succesiuni, etc. Notărița mă cunoștea bine. Oricum, eu am citit de curând articolele referitoare la vechiul Cod Civil și de asemenea cele din Noul Cod Civil, din 2011. Ceea ce a spus notarul, soțul doamnei notar, era corect. Întrucât soțul meu recunoaște și acum că nu a avut nici o participație la cumpărarea apartamentului, totuși nu dorește rectificarea acestui abuz. Vă mai și întrebați de ce, când el știe că în cazul decesului meu, el devine și mai bogat ? Apartamentul acesta valorează acum 120.000 Euro ! Păi el se va alege cu 75%, adică 90.000 Euro! Este atât de ipocrit încât își va juca pe degete propriii copii ! Nu ar fi primul ! Credeți că n-am ce face decât să umblu prin tribunale, în loc să stau liniștită la pensie ? Credeți că îmi e ușor? Dar, trebuie să o fac pentru că situatia actuală O IMPUNE !!! A gpropo, aveți studii juridice, că mie mi se pare că sunteți complet pe dinafară?
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acesta este un forum cu discutii juridice. Aici nu este promis vreun raspuns de la un specialist, iar aceste discutii nu pot constitui constitui consultatii juridice. Particip la discutie oricine doreste.
Chiar daca nu mereu ne plac raspunsurile, acesta nu este un motiv sa jignim.

Exista situatii (si cea descrisa de dv. este aparent una dintre ele) in care lucrurile sunt fix cum a aratat BogdanGri. Din pacate, situatia nu e prezentata cu suficiente informatii ca sa inteleg daca in acte lucrurile stau asa cum banuieste BogdanGri sau e orescum diferita... fara acte nu se poate analiza corect.

Cunoasterea notarilor de catre clientii lor sau varsta acestora nu este un argument care sa aiba o legatura cu calitatea unui act autentificat de acestia. Notarii, ca si avocatii sau medicii, pot gresi. De aceea exista asigurari pentru malpraxis si pentru notari.
Nu va suparati pe BogdanGri, a incercat sa va ajute si ce a prezentat el este una dintre variantele posibile.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Eram la un notar! Credeți că nu știa legea ? Nu ați citit ce am scris ? Cazul era rezolvabil doar cu acordul soțului meu de renunțare. Nici prin cap nu mi-a trecut să fi vorbit înainte cu un avocat. Și, chiar dacă aș fi vorbit, ce reușeam?

Alte discuții în legătură

Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care ... Valentina1998 Valentina1998 Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care voi achita din sume proprii (vanzarea unei garsoniere dobandita inainte de casatorie) suma de ... (vezi toată discuția)
Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)