avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... penalitatile in contractul de imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

penalitatile in contractul de imprumut

poate sa-mi spuna cineva, va rog, daca clauza la un contract de imprumut intre doua persoane fizice prin care se aplica penalitati de 0.4% pe zi la suma de 10.000 euro ,in caz de intarziere, este legala si daca poate fi ceruta in proces???
va multumesc frumos anticipat!
Cel mai recent răspuns: rianav , utilizator 12:49, 9 Noiembrie 2006
Decizie nr. 11 din 24/10/2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

"Clauza penală prin care se stabileşte obligaţia restituirii la scadenţă a sumei împrumutate sub sancţiunea penalităţilor de întârziere, pe lângă dobânda contractuală convenită sau pe lângă dobânda legală, contravine prevederilor legii. "

Legea nr. 313/1879 este inca in vigoare
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
Cabinet Av. Irina Rosulescu, Avocat
Legea nr. 313/1879 este inca in vigoare
Poate sa ceara in instanta penalitati. Nu vad ce e ilegal.
Nu e un contract de imprumut cu dobanda.
ART. 1
Clauza penala, aflata in contracte de imprumuturi sau de prestatii in natura, este si va ramanea anulata, oricare va fi data actului a carui executare se cere, insa numai daca termenul exigibilitatii creantei va cadea in urma promulgarii acestei legi.
Judecatorul, in caz de imprumut, va putea condamna numai la plata dobanzii prevazuta de art. 1589 din Codul civil, sau, in caz de alte obligatiuni, la daune-interese, conform art. 1084 din Codul civil.
Este un contract in care partile au prevazut expres ca se aplica penalitati de intarziere.De la data scadentei , se pot cere penalitatile calculate la suma datorata, pe fiecare zi intirziere.

Alte discuții în legătură

Nivelul dobanzii legale Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Ma puteti ajuta va rog sa aflu care a fost/este nivelul dobanzii legale pt anul 2007 si 2008. Va multumesc (vezi toată discuția)
Og nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatiile banesti raduallan raduallan Ma poate lamuri cineva in ce masura acest act normativ se aplica contractelor de credit incheiate intre persoane fizice si banci? Ordonanta nr. ... (vezi toată discuția)
Dobanzi la imprumut avram1 avram1 am imprumutat o persoana cu o suma de bani care nu mi-au mai fost restituiti si am deschis un proces civil.pe langa suma datorata pot sai cer dobanzi si ... (vezi toată discuția)