avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua. O sa va povestesc pe scurt,sper sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua. O sa va povestesc pe scurt,sper sa intelegeti si sa ...

Buna ziua. O sa va povestesc pe scurt,sper sa intelegeti si sa primesc un raspuns care sa ma lamureasca. Am avut o relatie din care a rezultat un copil. Copilul are 1 an si jumatate. Dinainte de a se naste tatal lui nu a avut niciun interes,ne-a parasit si a plecat. Timp de un an nu l-a interesat. Dupa un an a mers la notar si a recunoscut copilul cu o copie dupa certificatul de nastere pe care nu stiu de unde a vut-o. Acum a deschis proces pentru stabilirea domiciliului si exercitarea autoritatii parintesti. As dori sa stiu ce drepturi are el si ce poate sa primeasca? Si cu ce ma ajuta pe mine faptul ca el a parasit copilul inainte de nastere,are probleme cu alcoolul si are deschis dosar penal pentru ultraj?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:42, 19 Martie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti putea sa cereti exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti asupra minorului ( e de discutat si nu e neaparat usor de obtinut, dat fiind faptul ca autoritatea comuna este regula in legislatia noastra) , stabilirea locuintei minorului la dvs si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere ( o veti obtine doar de la data formularii cererii nu si anterior)..

De asemenea in temeiul art. 428 C. civ. DREPTUL LA DESPĂGUBIRI AL MAMEI, mama are dreptul să solicite, pretinsului tată, prin intermediul instanței, , jumătate din:
– cheltuielile nașterii și ale lehuziei;
– cheltuielile cu întreținerea ei în timpul sarcinii și în perioada de lehuzie.
Aceasta actiune se prescrie in termen de 3 ani.

Luati legatura cu un avocat care sa va indrume in concret.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2025
AV. GABRIELA GERBER, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara minor serban.m serban.m Buna ziua,as dori sa stiu pentru recunoasterea unui minor de catre tata in instanta,stabilirea pensiei alimentare si cheltuieli de judecata,se poate obtine si ... (vezi toată discuția)
Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)
Cand pot face testul de paternitate? Oanadombos Oanadombos Buna seara,am trăit în concubinaj cu tatăl fetiței mele timp de 4 ani jumate,relația s-a deteriorat în timpul sarcini ceea ce a dus si la despărțire, ... (vezi toată discuția)