Cred ca nu ati citit legea, sunt 2 cazuri diferite:
1. Actiunea de constituire a fondului de reparatii anual, conform art. 71.
2. Actiunea de cheltuire a fondului de reparatii conform art. 85, caz in care sumele pentru reparatia X se vor recupera de la proprietarii respectivi (ce pot fi toti, sau unii dintre ei, conform art. 2 /p )
Acel registru este pentru sumele cheltuite din fondul de reparatii si incasate doar de la cei care au acea parte comuna.
Constituirea e pentru o ipotetica suma estimata, nu exacta.
Repartizarea cheltuielii este exacta, fiecaruia care are acea parte comuna, conform CPI.
Dau un exemplu banal, exista si acum, cu preponderenta, asociatii de proprietari constituite pe mai multe blocuri, ce nu au nici o parte comuna. Dupa "logica" dvs. un bloc poate sa-si repare, repetat, fara nici o grija, parti comune importante (acoperis, interfon, sistem de supraveghere video, lift), cu banii strinsi intr-un fond de reparatii unic, pe toate blocurile.
In privinta "coroborarii" pe care o pretindeti dvs., ati sarit cu nonsalanta peste diferenta (distingerea) pe care o face legiuitorul in cazurile celor 2 fonduri principale, cel de reparatii si cel de rulment.
Articolul 71
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
De ce la fondul de reparatii legiuitorul a scris "transe lunare egale", iar la fondul de rulment "cota de participare" ?
De ce a subliniat faptul ca fondul de rulment al unui proprietar depinde de o cota de partuicipare, ce, evident tine de cota parte indiviza ?
De ce nu a scris clar si la constituirea fondului de reparatii de vreo cota parte, daca e atit de importanta ? Nu si-a dat seama legiuitorul ca e o expresie ambigua ?
Ce sens are restituirea din fondul de reparatii ?
Nu aveți nici un argument pertinent. Aveți doar o fixație generată de neputința înțelegerii exprimării legiuitorului „în tranșe lunare egale” din textul art. 71 alin. 2 din lege.
V-am mai spus și o repet „ în tranșe lunare egale” nu se traduce prin contribuția în mod egal a egal a proprietarilor la constituirea fondului de reparații indiferent de cota parte indiviză deținută de fiecare proprietar din proprietatea comună.
Contabil, valoarea tranșelor lunare egale se calculează prin împărțirea valorii fondului de reparații propus și aprobat în adunarea generală, la 12 ( numărul de luni dintr-un an), rezultând 12 „tranșe lunare egale”. Valorea fiecărei tranșe din cele 12 tranșe egale este prevăzută în listă lunară de plată și în ANEXA listei de plată.
Fiecare tranșă lunară din cele 12 tranșe egale se stinge prin participarea proprietarilor proporțional cu cota parte indiviză deținută din proprietatea comună.
V-am dat un exemplu practic în privința rezultatului participării proprietarilor la constituirea fondului de reparații în mod egal. Ori nu l-ați înțeles, ori l-ați trecut cu vederea. Nu ați înțeles nici ce reprezintă registrul fondului de reparații pe apartament și ce se completează în respectivul registru.
„Suma restituită” din registrul pentru evidența fondului de reparații pe apartament are sensul de „ suma plătită pentru lucrări”.
Nu cred că este cazul să deviați discuția spre situația asociatii de proprietari constituite pe mai multe blocuri, ce nu au nici o parte comună. Sunt convins că vă depășește și nu aveți de unde să știți care este „logica” mea pentru această situație.
Nu am absolut nici o fixatie, pur si simplu este evident faptul din comparatia celor doua articole . Daca legiuitorul ar fi exclus posibilitatea de ase plati transe lunare egale si pe proprietar, raminind doar cota parte, ar fi specificat.
De ce a facut-o doar in cazul fondului de rulment ?
Prin urmare nu ati demonstrat nimic, mai ales ca textul din legea peciala 106/2018 nu are cum sa fie "normat" de prevederile unui ordin de ministru, tinind cont de ierarhia normelor juridice. sa fim seriosi . :)
Pastrati-va opiniile si "marcati" textul ca atare, ca e doar opinia dvs.,
Rămâneți cu fixația/fixațiile dvs. Fixațiile izvorâte din neînțelegerea normelor legale de drept civil nu pot fi răsturnate.
Ar fi trebuit să constatați că nu ați convins pe NIMENI că „fantezia” prin care exprimarea „ în tranșe lunare egale” din textul art. 71 alin. 2 s-ar interpreta în sensul în care proprietarii ar putea participa în mod egal la constituirea fondului de reparații indiferent de cota parte indiviză deținută din proprietatea/partea comună.
Adică proprietarii ar participa în mod egal la constituirea fondului de reparații, dar cheltuiala din fondul de reparații evidențiat în registrul fondului de reparații pe apartament se scade prin raportare la cota parte indiviză ? Așa ceva........
Nu am făcut trimitere la Anexa 2 la ORDINUL nr. 3.103 din 24 noiembrie 2017 privind aprobarea Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial pentru a „norma” textul art. 71 alin. 2 din lege, ci pentru a vă informa cu privire la reglementările pe care trebuie să le respecte administratorul în privința evidenței fondului de reparații al asociației de proprietari constituit din contribuțiile proprietarilor conform cotelor-părți indivize.
Vă recomand la rândul meu să vă păstrați fixațiile. Nu trebuie să le „marcați”; se observă cu ușurință.
PS. Legea nr. 196/2018 este departe de a fi fost elaborată cu respectare Normelor de Tehnică Legislativă sau a Principiilor Securității Juridice.
De aceea interpretarea normelor de drept civil ce alcătuiesc respectiva lege nu sunt recomandate celor care au doar „fixații”.
Eu v-as recomanda s-o lasati mai moale cu normele legale de drept civil si cu aplicarea metodelor complexe din teoria generală a dreptului., mai mult de o colportare rigida a textului nu ati reusit. Nu ati reusit niciodata sa evidentiati vreun temei legal, ci acelasi text "lemnos", cu "coroborari" ilogice de articole de legi.
Si in asociatiile in care sunt membru avem administrator, unul chiar expert contabil si nu s-a plins ca nu poate trece in contabilitate transe egale lunare pe proprietari, legat de fondul de reparatii.
Si nu puteti spune absolut deloc ca nu am convins pe cineva, pentru ca subiectul in sine al topicului este chiar acesta, sunt 2 persoane care , chiar de la inceput, au confirmat ca se practica in asociatiile din care fac parte transe egale lunare pe proprietari, dovada ca nu e un "fenomen" singular ceea ce opinez eu.