avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroarea materială în contracte. Cum se îndreaptă ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroarea materială în contracte. Cum se îndreaptă ?

Deranjez distinșii membri juriști, cu o rugăminte de exprimare a unei opinii (sunt absolvent al unei facultăți de Drept, însă nu practic).
Speță ipotetică, dezbătută într-un forum de discuții: într-un contract de prestări servicii încheiat două părți, se constatată o eroare materială, după ce contractul s-a încheiat. Mai precis, din eroare s-au inversat două cifre în CNP-ul prestatorului. În timpul cât contractul se afla în vigoare, fără a cunoaște existența erorii materiale, acesta a fost opus și unui terț în scopul dovedirii prestației executate de prestator.
Așa cum am arătat, eroarea materială a fost constatată de către părți după ce contractul a ajuns la termen și s-a încheiat prin această modalitate (ajungerea la termen).

Care este abordarea corectă:
1. Încheierea între părți a unei note de îndreptare a erorii materiale și, după caz, opunerea acesteia -pentru deplina conformitate cu realitatea- terțului ;
2. Modificarea cu pixul pe exemplarele originale ale contractului, în sensul îndreptării erorii materiale, și semnarea de către părți în dreptul modificării înscrise cu pixul;
3. Încheierea unui act adițional la contract, prin care părțile constată eroarea materială intervenită în contractul inițial (eroare care nu afectează în nici un fel drepturile și obligațiile izvorând din contract) și convin să îndrepte eroarea materială constatată;
4. Este corectă o altă abordare ?

Opinii pro și contra asupra speței, precum și întrebări:
Discuția 1) Întrebare: O notă de îndreptare a unei erori materiale, îndreptare ce operează asupra unui contract care nu se mai află în vigoare (deși nota este agreată prin semnare de către părțile semnatare ale contractului) are forță reparatorie în sensul validității ?

Discutia 2) Opinie: modificarea cu pixul pe exemplarele contractului, deși fiind o operațiune agreată de părți și îndreptată înspre atingerea deplinei conformități cu realitatea, nu este corectă, deoarece contractul -în forma sa inițială- a putut fi copiat și opus terților;
Întrebare: poate fi aceasta o soluție care să fie și corectă ?

Discutia 3) Întrebare: încheierea unui act adițional la un contract care s-a sfârșit, mai este posibilă ? Ori, poate fi considerat un astfel de act adițional (denumit așa) ca fiind un alt contract valid ce operează asupra unui ocntract încheiat (el exprimând voința părților asupra unui element și nepurtător de drepturi și obligații, deci neesențial, dintr-un alt contract) ?
Vă mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Eroare materiala in contractul de asistenta cnastase cnastase Buna ziua! am mare nevoie de un sfat. in situatia in care din eroare s-a trecut o data eronata in contractul de asistenta juridica, ce consecinte poate avea ... (vezi toată discuția)
Rectificare tdp janina drula janina drula buna seara am constatat ca in tdp -ul parintilor a fost trecut eronat o suprafata de teren am discutat cu primarul si este de acord sa ma ajute in instanta ... (vezi toată discuția)
Nume greºit în cererea de chemare în judecatã mike72_mail mike72_mail În cererea de chemare în judecată privind validarea popririi am menţionat numele greşit al terţului poprit,iar acesta a motivat cu excepţia calităţii ... (vezi toată discuția)