Buna ziua. Am o rugaminte la dvs., sunt intr-un moment de disperare. Mama mea are 73 ani si a semnat o procura generala la un fermier din alta localitate si nu stiu ce contine procura deoarece ei s-au intalnit in lipsa mea acasa la mama ca este nedeplasabila si figureaza la evidenta medicului de psihiatrie cu tulburari de memorie, stari nervoase, amnezie, boala este veche, in ultimul timp a evoluat intr-un mod negativ si nu este in deplinatatea facultatilor mentale. Acest fermier m-a anuntat sa ma invoiesc sa fiu acasa la mama ca el vine cu notarul sa semnez si eu un alt act dar nu stiu de ce insista si se grabeste. Eu va rog sa ma ajutati cu un sfat, primul pas care sa il fac la politia care apartine mama sau la acel fermier in localitate? Ca mama nu are voie sa semneze niciun act ca nu are de la medic verdictul sa semneze acte. Mai am un frate si mie teama sa nu semneze el si sa profite acel fermier de bunurile mamei. Multumesc!
Pe de altă parte, atât timp cât mama nu este interzis judecătoresc este o persoană majoră și are deplină capacitate de exercițiu, adică poate semna ce vrea ea. Existența unor acte medicale privind starea mentală precară a doamnei nu este relevantă în absența punerii sub interdicție; ele pot însă constitui premisa acesteii. Prin urmare, contactați un avocat și obțineți cât mai repede punerea sub interdicție a mamei, precum și numirea dvs. ca tutore. Atunci veți semna în locul ei și veți putea să revocați orice procură a semnat ea la un moment dat.
Mama dumneavoastra este pusa sub ocrotire si ii este desemnat un curator/tutore? Are evaluare psihologica de la psihiatru ca nu are discernamant? Daca raspunsul este "DA" la ultima intrebare, orice act semnat poate fi desfiintat in instanta. Daca raspunsul este "NU" la prima intrebare, faceti demersuri in instanta pentru punerea sub ocrotire si desemnarea unui curator/tutore care sa ii fie desemnat (puteti fi si dumneavoastra).
Daca mama are discernamant, faceti urgent la notar un contract de intretinere cu drept de uzufruct in schimbul a tot patrimoniul mamei dumneavoastra. In acest fel mama nu are voie si nu va putea sa instraineze nici voit nici accidentat, nimic din ceea ce "are".