Împroprietărire/intabulare la primărie?
Există un fenomen în comuna mea, prin care primăria îi face proprietari pe cetățenii fără acte de proprietate. Ba mai mult, un membru al familiei a mers la căminul cultural și s-a trecut el proprietar pe o parcelă de teren arabil fără să existe o discuție în prealabil cu ceilalți moștenitori. Îmi puteți spune dacă există un temei legal pentru acest demers? Să fie vorba despre legea 377/2022? Vă mulțumesc!
Nu există niciun temei legal în baza căruia cineva să devină proprietar fără act de proprietate. Poate terenurile au fost date spre folosință și atât, dar nu are legătură cu legea menționată.
Ca sa descriu puțin procesul. Se face o adunare comunală, primăria aduce o firma de topografie/cadastru, merg pe teren împreună cu cetățenii și se fac intabulări. Cetățeanul X intabulează pe numele său o parcelă, susținând că este terenul lui, fără niciun document de proprietate(doar prin plata impozitului), iar în două luni de zile primește extrasul CF in care apare el unic proprietar, fără alte condiționări.
Acesta este un caz real.
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns!
Din punctul meu de vedere, împroprietărirea este nelegală. Poți deveni proprietar prin următoarele modalități: vânzare-cumpărare, donație, succesiune sau în urma unei acțiuni în justiție având ca obiect uzucapiunea. Altă modalitate nu există. Simpla plată a impozitului nu te face proprietar. Dacă plătești impozitul, folosești terenul în mod continuu, atunci poți cere în instanță ca prin uzucapiune să devii proprietar. După aceea se face intabularea și proprietarul e trecut în CF. Dacă se procedează altfel se încalcă legea.