Bună ziua!
Într-o discuție contradictorie cu un amic, pe motivul că minunata mamă a copilului lui, care e numai după bani și atât. l-a dat în instanță pentru pensie alimentară, bazându-se doamna pe diurna lui de șofer de camion.
El îmi spune că legea s-a schimbat de curând și la calculul pensie de întreținere a copilului, instanță ia în calcul si această diurnă. Eu susțin că diurna e un venit propriu, relativ și care nu poate fi urmărit ca datorii, adică nu poate fi luat în calcul de către instanță. Doar venitul din salariul poate fi baza unui calcul procentual pentru stabilirea valorii pensiei de întreținere a copilului, nu și diurna. Dourna este încasată cu un scop strict ca cheltuială de deplasare a persoanei în cauză și nu este un venit salarial. Vă rog să-mi spuneți cine are dreptate?
Nu exista o practica a instanțelor de judecata constanta in acest sens.
In anumite situații instanța a considerat ca diurna cu caracter permanent intra in calculul pensiei , intrucat este in interesul superior al copilului sa primeasca o suma mai mare de bani.
In alte situatii , instanțele de judecata au considerat ca diurna nu este un venit salarial acordat pentru munca efectuată în baza contractului individual de muncă, ci reprezintă, în esență, o indemnizație plătită de angajator în condiții speciale, respectiv pe perioada detașării, zilnic, pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate chiar de detașare (transport, cazare, masă etc).
Pe de alta parte, art.728 (7) C.civ Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Totuși, vă rog să-mi explicați vă rog care este diferența de interpretare între art.728(1) și art. 728(7) , pentru că mi-e îmi pare că există o mică confuzie ca termen ce definește "venit periodic". Diurna la șoferii de camion poate fi denumită un "venit periodic"?. Însă această diurnă diferă valoric ca si cuantum de la o lună la alta iar ea daca este acordata în mod special pentru cheltuieli zilnice si de nevoi personale de detașare a salariatului de ce instanta ar avea vreun drept de a "urmării" acest venit?
Tocmai v-am explicat ca instantele nu au o practica unitara, unele le considera venit salarial, altele sume cu destinatie speciala pentru protectia salariatului. Pana nu vom o avea o decizie unitara, ramane la aprecierea libera a judecatorului care solutioneaza o astfel de cauza.
gi-jane2
Moderator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
De schimbat, nu s-a schimbat nimic de curând.
Conteaza situația în particular, adica daca omul are salariu și o suma mica pt hrana sau are diurna și un salariu minim. Ca exemplu, știu personal o situație în care omul e navigator și incasa diurna de 5000 de euro ( nu știu exact suma, dar ca ex) și avea și un salariu minim, bineinteles ca instanta a luat și diurna în calcul ca doar nu fixa pensia raportatat la minim pt sa navigatorul nu manca numai caviar ca sa dea pe mancare 5000 de euro, el dormind pe nava, asa cum doarme si soferul in camion. A stabilit în procent din tot ot ca erau luni în care omul nu naviga și avea doar salariu, cel minim.
Deci...una e sa aiba salariu bababn și diurna cam cât e o norma de hrana și alta sa aiba venit care sa fie cu titlu de diurna pt ca e în deplasare, dar el e venit salarial.