avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua. M-am pensionat anticipat anul trecut si as ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua. M-am pensionat anticipat anul trecut si as vrea sa ...

Buna ziua.
M-am pensionat anticipat anul trecut si as vrea sa stiu daca din pensia anticipata pot trece la pensia normala pe legea 360/2023 in conditiile in care am 39 ani si 7 luni vechime.
Pe legea noua se cer 40 ani obligatorii pentru pensionare fara penalizare, am un copil , pentru care se scad 6 luni, deci as indeplini conditiile pentru pensie fara penalizare.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nora 1 , utilizator 13:38, 15 Aprilie 2025
-Luna si anul nasterii.
-Din ce se compune stagiul de 39 ani si 7 luni.
Buna ziua

Va multumesc pentru raspuns. Dumnezeu sa va dea sanatate sisa va ocroteasca!
Din pacate , nu puteti , in situatia dvs. , sa profitati de reducerea pentru copil . Acea reducere care permite intrarea in pensie de limita de varsta ( daca exista un stagiu complet de cotizare + 5 ani de cotizare ) cu cel mult 5 ani mai devreme , NU se cumuleaza cu nici o alta reducere , vedeti art 59 a Legii 360/2023 . De aceea e important sa spuneti data ( anul si luna ) nasterii si din ce se compune stagiul de 39 ani si 7 luni , poate - totusi - va incadrati , chiar fara cele 6 luni pentru copil . De altfel , acele 6 luni NU se scad din stagiul de cotizare de care aveti nevoie , ci din varsta necesara .
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2025
CHKa, utilizator
Doamne ajuta. Multumesc pentru raspunsul mai detaliat. Nu inteleg ce inseamna din ce se compune stagiul. Stagiul este in sistem public in conditii normale de munca 39 ani 7 luni si 16 zile. data nasterii 5 martie 1966.
multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti noroc , stagiul dvs. va ajunge la fix , pe muchie . Trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV ( adica 34 ani si 7 luni perioada in care s-a contribuit efectiv la pensie ) , plus inca 5 ani de stagiu , inclusiv perioade asimilate ( perioada studiilor superioare , perioada de somaj - o anumita perioada , cea de concediu crestere copil - intr-o anumita perioada , etc. ) pentru a indeplini conditiile . In decizia de pensie pe Legea 360/2023 gaditi aceste date . Daca va incadrati in conditiile de mai sus , faceti catre Casa de pensii cerere de trecere la pensia de limita de varsta .
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2025
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)
Pensionare noua lege berbec60 berbec60 Buna ziua Sotia mea este pensionata anticipat penalizat din anul 2023 si este nascuta pe 08.08.1965. Intrebarea este daca se poate pensiona la limita de ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din lg 360/2023 articolul ... 5752187 5752187 Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din Lg 360/2023 Articolul 56-Lg 360/2023 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv ... (vezi toată discuția)