Buna ziua.
M-am pensionat anticipat anul trecut si as vrea sa stiu daca din pensia anticipata pot trece la pensia normala pe legea 360/2023 in conditiile in care am 39 ani si 7 luni vechime.
Pe legea noua se cer 40 ani obligatorii pentru pensionare fara penalizare, am un copil , pentru care se scad 6 luni, deci as indeplini conditiile pentru pensie fara penalizare.
Multumesc anticipat.
Din pacate , nu puteti , in situatia dvs. , sa profitati de reducerea pentru copil . Acea reducere care permite intrarea in pensie de limita de varsta ( daca exista un stagiu complet de cotizare + 5 ani de cotizare ) cu cel mult 5 ani mai devreme , NU se cumuleaza cu nici o alta reducere , vedeti art 59 a Legii 360/2023 . De aceea e important sa spuneti data ( anul si luna ) nasterii si din ce se compune stagiul de 39 ani si 7 luni , poate - totusi - va incadrati , chiar fara cele 6 luni pentru copil . De altfel , acele 6 luni NU se scad din stagiul de cotizare de care aveti nevoie , ci din varsta necesara .
Doamne ajuta. Multumesc pentru raspunsul mai detaliat. Nu inteleg ce inseamna din ce se compune stagiul. Stagiul este in sistem public in conditii normale de munca 39 ani 7 luni si 16 zile. data nasterii 5 martie 1966.
multumesc anticipat.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Aveti noroc , stagiul dvs. va ajunge la fix , pe muchie . Trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV ( adica 34 ani si 7 luni perioada in care s-a contribuit efectiv la pensie ) , plus inca 5 ani de stagiu , inclusiv perioade asimilate ( perioada studiilor superioare , perioada de somaj - o anumita perioada , cea de concediu crestere copil - intr-o anumita perioada , etc. ) pentru a indeplini conditiile . In decizia de pensie pe Legea 360/2023 gaditi aceste date . Daca va incadrati in conditiile de mai sus , faceti catre Casa de pensii cerere de trecere la pensia de limita de varsta .