avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

As dorii un raspuns la urmatoare situatie: o persoana care a ramas insarcinata si nu are carte de munca, totusi a absolvit cursurile unei facultati si a beneficiat si de cele 6 luni de somaj dar nu in anul in care a ramas insarcinata beneficiaza de vreun ajutor din partea statului?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 12:09, 13 Februarie 2010
Din pacate nu daca persoana in cauza nu a avut calitate de de asigurat sau ar mai fi o posiblitate daca de la incetarea platii indemnizatiei de somaj va naste in termen de 9 luni!
1. OUG 148/2005 spune:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
...
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.


2. Legea 19/2000 spune:
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

3. Verificati daca in cele 12 luni premargatoare nasterii copilului va incadrati intr-una sau mai multe din situatiile de mai sus.
multumesc de raspuns. aceste detalii le stiam totusi ma gandeam ca ar exista cumva o portita in lege pentru ca perioadele in care a fost asigurata nu se afla in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului .
tudorvaleriu a fost explicit la ceea ce ati solicitat, citandu-va din doua acte normative care reglementeaza situatia dvs.! Pe langa cele citate nu este nicio "portita" legislativa, asta insemnand ca daca nu va incadrati in acele prevederi legale nu beneficiati de acel concediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sustinerea familiei in vederea cresterii copilului daniela irimescu daniela irimescu Am o nedumerire, sunt studenta in anul 3 la curs de zi, facultatea la care sunt inscrisa dureaza 4 ani. Sunt insarcinata in aproximativ 3 luni si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani valentina-floriana valentina-floriana sunt studenta in anul trei la universitate cursuri de zi si sunt insarcinata in luna atreia.licenta o dau in februarie 2011.o sa nasc in august 2010.beneficiez ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil herutza herutza Daca am absolvit o facultate,pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la 2 ani?????Mentionez ca facultatea a fost absolvita in toamna ... (vezi toată discuția)