Sunt angajat contractual, cu normă parțială (4h/zi), într-o instituție publică de cultură. Pe același post este angajată încă o persoană, tot cu 4h/zi. Practic, postul e acoperit în total cu 8h/zi, dar prin două contracte individuale de muncă distincte.
Ce se întâmplă în instituție:
Deși Legea nr. 153/2017 prevede acordarea indemnizației de hrană pentru toți salariații plătiți din fonduri publice, angajatorul acordă doar 50% din valoarea acesteia fiecăruia dintre noi (173,5 lei brut în loc de 347 lei brut). Motivele invocate de conducere și contabilitate sunt:
1. Că nu avem normă întreagă și, implicit, nu putem primi suma întreagă.
2. Că la nivel bugetar a fost alocat un singur cuantum de indemnizație pentru postul respectiv, deci trebuie „împărțit”.
3. Că, fiind două persoane pe un singur post, se aplică aceeași logică și pentru indemnizație, așa cum se împarte și salariul funcției.
Întrebări pentru care aș dori un răspuns bine argumentat, cu referire la legislația în vigoare:
Conform reglementărilor legale în vigoare, cum trebuie interpretat termenul „normă de muncă” în contextul acordării drepturilor salariale? Se referă exclusiv la programul de 8 ore/zi (normă întreagă) sau include orice contract individual de muncă activ, indiferent de durata zilnică a timpului de muncă?
Este legal ca angajatorul să acorde indemnizația de hrană în cuantum redus (proporțional cu norma de muncă) unui salariat cu timp parțial, respectiv 173 lei brut în loc de 347 lei brut?
Indemnizația de hrană se acordă individual fiecărui salariat, indiferent de norma de muncă (parțială sau întreagă), sau este un drept aferent postului ocupat?
În situația în care două persoane ocupă același post cu normă parțială, fiecare având un program de 4 ore/zi, este corectă împărțirea indemnizației de hrană între acestea sau, dimpotrivă, fiecare angajat ar trebui să beneficieze integral de acest drept, în funcție de timpul efectiv lucrat?
În condițiile în care pe un post sunt angajate două persoane cu normă parțială, angajatorul are sau nu acoperire legală pentru a acorda indemnizația de hrană integral fiecărui salariat, având în vedere că acest drept este legat de munca prestată în baza unui contract individual de muncă și nu de „postul” în sine sau de salariul aferent acestuia?