avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Abuz GDPR?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Abuz GDPR?

Buna ziua. Sunt angajata si imi primesc salariul la o anumita banca, nu conteaza care. In afara contului in care imi primesc salariul, mai am un card de cumparaturi Emag, precum si un cont Revolut pe care le alimentez in functie de nevoi. Ambele imi cer sa actualizez datele si sa le spun numele angajatorului. Inteleg nevoia de a declara sursa fondurilor (salariu), dar mi se pare abuz si nenecesar sa mi se ceara numele angajatorului. Nu inteleg cu ce ii priveste asta, mai ales in cazul unui card de cumparaturi. Au CNP, adresa, copie de buletin, declaratie privind sursa fondurilor... ce relevanta are daca lucrez la firma X sau Y? De ce ar fi asta treaba bancii? As putea sa ma opun sau sa fac o reclamatie? Unde as putea sa reclam? Exista institutii romanesti/europene care m-ar putea ajuta? Multumesc frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025
Raluca147, utilizator
Cel mai recent răspuns: nicunicolae10 , utilizator 13:44, 22 Aprilie 2025
La revolut nu mi s-a întâmplat sa ceara, la cardul de cumpărături e firesc sa ceara ca e card de credit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand am facut cardul de cumparaturi (cu o limita mult mai mica decat as fi putut obtine - alegerea mea), s-a facut interogare la ANAF. Nu inteleg de ce numele companiei ar avea vreo relevanta. Castig suma X - ce o intereseaza pe banca numele firmei care imi vireaza suma X? Poate maine e alta firma si peste inca 3 luni o a treia.

Si da, tocmai am primit aceeasi cerinta si de la Revolut. Stiam ca GDPR-ul spune ca procesatorii de date se obliga sa ceara si sa detina doar strictul necesar. Cum e numele companiei angajatoare o informatie strict necesara?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025
Raluca147, utilizator
Buna ziua

Bancile nu va cer informatia asta pentru ca asa vor ele, ci pentru ca au obligatia legala de a o face. Deci este o cerinta legala, nu o incalcare a GDPR.

Masura e impusa de legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului si transpusa in regulamentul BNR nr 2/2019 (art 8, alin 1).

In alte tari europene regulile sunt si mai drastice. La noi e deocamdata suficient sa declari numele angajatorului. Prin alte parti iti cere sa faci si dovada.
nu esti obligat sa le oferi! ti se va bloca contul, si gata
Un alt motiv este ca atunci cand se acorda o limita de credit se ia in calcul și bonitatea angajatorului. Bancă vrea sa se asigure ca aveti de unde sa platiti, ca lucrați la o companie ce nu se va închide sau nu este pe lista sancțiunilor etc

Raluca147 a scris:

Cand am facut cardul de cumparaturi (cu o limita mult mai mica decat as fi putut obtine - alegerea mea), s-a facut interogare la ANAF. Nu inteleg de ce numele companiei ar avea vreo relevanta. Castig suma X - ce o intereseaza pe banca numele firmei care imi vireaza suma X? Poate maine e alta firma si peste inca 3 luni o a treia.

Si da, tocmai am primit aceeasi cerinta si de la Revolut. Stiam ca GDPR-ul spune ca procesatorii de date se obliga sa ceara si sa detina doar strictul necesar. Cum e numele companiei angajatoare o informatie strict necesara?

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog sa imi spuneti daca stiti cum poti fii verificat ... Ciobotaru87 Ciobotaru87 Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca stiti cum poti fii verificat de catre stat daca faci plati si folosesti un card VISA de la un excenge online de ... (vezi toată discuția)
Am primit o cerere de la revolut in baza directivelor de spalare ... vasilei991 vasilei991 Am primit o cerere de la Revolut in baza directivelor de spalare a banilor sa le furnizez dovada incasarii in contul meu de la Etoro (o companie de ... (vezi toată discuția)