avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate reveni asupra optiunii pt succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate reveni asupra optiunii pt succesiune?

problema care o avem este ca dupa moartea tatalui(04.10.2009)sora mea a facut declaratia de acceptare a succesiunii dupa tata, iar dupa discutia cu mama s-au inteles asupra unei sume de bani ca sa renunte la mostenire.intrebarea este:poate sa faca acum o declaratie de renuntare sau nu se mai poate? cei de la notariatul unde mama a deschis procedura de succesiune spun ca nu se mai poate, si ca trebuie sa asteptam certificatul de mostenitor, dar nu mi-i se pare normal deoarece cred ca oricine se poate razgandi in termen de 6 luni de la deces si nu au trecut cele 6 luni .In plus cand am facut eu declaratia de acceptare, una din lucratoarele de la notariat care s-a ocupat de inregistrarea declaratiei mele mi-a spun(printre dinti ) ca daca ne intelegem , se poate reveni. asta fiind ieri ,ceea ce m-a determinat sa o sfatuiesc pe mama sa se inteleaga cu sora mea, iar astazi cea de la notariat neaga cele spuse ieri.Este vreo smecherie sau care-i treaba ca nu mai inteleg nimic?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:17, 13 Februarie 2010
Ioana, textul citat imi spune ca doar mostenitorii care au renuntat, mai au inca facultatea de a accepta (pot sa revina asupra renuntarii si sa accepte) daca
- nu s-a implinit termenul de prescriptie (6 luni)
- succesiunea nu a fost deja acceptata de alti mostenitori.

Viceversa nu e valabila. Adica cel ce a acceptat nu mai poate sa renunte.
Pentru ca actul de optiune succesorala este, in principiu, irevocabil cu o exceptie - cea reglementata de art. 701 (de stricta interpretare) .

Fatucile de la notar (vorbitoare printre dinti) ori n-aveau habar despre ce vorbeau, ori mizau pe-o varianta deloc ortodoxa. (facem pierduta declaratia de acceptare/o repictam cum ca era de renuntare) X-( dar oops, mai avem si registrul general al succesiunilor care nu mai e in pravalia noastra. X-( (ce naiba cred ca vor gasi la Buc.? Altceva decat au trimis?)

Dar daca tot s-au inteles asupra unei sume de bani (mama si fiica) pot sa faca partajul dupa obtinerea CM (mama primeste bunurile si fiica suma de bani drept sulta).
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sory29 sory29 am cedat partea mea de mostenire,in urma decesului tatalui,sorei mele,aceasta zicand sa fie un singur mostenitor pe casa sa poata fi vanduta mai usor.dupa o ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune ff38 ff38 Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea ... (vezi toată discuția)