avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, iubitul meu a primit o casa prin donatie. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, iubitul meu a primit o casa prin donatie. Daca ne ...

Buna ziua, iubitul meu a primit o casa prin donatie. Daca ne casatorim, am inteles ca se poate sa ma treaca si pe mine proprietar in cartea funciara. El mai are o sora. Daca el decedeaza inaintea mea si nu avem copii, are si sora sa drept la casa? Si cata parte?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:35, 28 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nu!
Casa nu e gata, el vrea sa o terminam impreuna si sa locuim acolo. Eu nu voi investi bani acolo pana cand nu devin sub o forma sau alta proprietara. Am cunostinte care au ramas “cu banii dati” si acum sunt in chirie.
Am discutat cu el, stie parerea mea. Si el este total de acord cu punctul meu de vedere, doar ca nu stiam exact ce si cum

Multumesc!
raluk0207 a scris:

Deci a primit donația de la părinți.
Nu vi se pare moralmente corect ca ceea ce a primit el de la părinții lui sa fie doar a lui? :)
După cum ce veți primi dvs de la părinții dvs va fi doar al dvs.
O sa fiți căsătoriți, o sa locuiți acolo si o sa folosiți imobilul în aceeași măsură.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
conventia o incheiati inainte de casatorie si va fi valabila o data cu casatoria. Prin conventie, bunul propriu va deveni comun
Da, numai ca după ce va fi rezolvata problema bunului respectiv, soții vor rămâne în continuare căsătoriți sub regimul comunității convenționale.
Și dacă nu mai au bunuri proprii de adus la comunitate, nu are absolut niciun sens.
Adica? Nu inteleg exact termenii folositi. Nu sunt pregatite bine in acest domeniu, puteti descrie ce ati dorit sa spuenti?

raluk0207 a scris:

Da, numai ca după ce va fi rezolvata problema bunului respectiv, soții vor rămâne în continuare căsătoriți sub regimul comunității convenționale.
Și dacă nu mai au bunuri proprii de adus la comunitate, nu are absolut niciun sens.

Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2025
Madalina0006, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obiectul convenției matrimoniale:

a) includerea în comunitate, în tot sau în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei;
b) restrângerea comunității la bunurile sau datoriile anume determinate în convenția matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei;
c) obligativitatea acordului ambilor soți pentru încheierea anumitor acte de administrare;
d) includerea clauzei de preciput;
e) modalități privind lichidarea comunității convenționale.

În măsura în care prin convenție matrimonială nu se prevede altfel, regimul juridic al comunității convenționale se completează cu dispozițiile legale privind regimul comunității legale.

Indiferent care este regimul matrimonial ales de soți acesta poate fi înlocuit sau modificat prin două modalități: modificarea convențională sau modificarea judiciară.
Sursa:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)