avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua, V-aș ruga să-mi dați un răspuns ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua, V-aș ruga să-mi dați un răspuns autorizat în ...

Bună ziua,
V-aș ruga să-mi dați un răspuns autorizat în legătură cu următoarea problemă:
Am cunoscut pe o rețea de socializare un tânăr crescut într-o casă de copii și care, după ce la ieșire de acolo a fost ajutat în viață de un bărbat căruia actualmente îi spune tată, a ales să rămână lângă el și să-l ajute. Astăzi acest "tată" de 62 de ani are alzhmeier și demență, din câte am înțeles, iar tânărul îl îngrijește foarte frumos. Cel bolnav, care îl are doar pe el ca apropiat, are drepturile financiare obținute pentru el, dar băiatul care îl îngrijește nu are nimic financiar. Intrebarea mea este dacă acest tânăr, care nu este fiul legitim al celui bolnav, poate dobândi dreptul legal de însoțitor?! Se știe că aceste boli necesită în mod special grijă, dedicație și efort deosebit, fizic și psihic, din partea însoțitorului. In cazul în care este posibilă obținerea acestui drept v-aș ruga să-mi spuneți cum ar trebui să se procedeze. Eventual o declarație pe proprie răspundere și de aici cele ce urmează sau mai trebuie făcute și alte demersuri. Vă mulțumesc anticipat. Cu considerație,

FĂ BINE, ca să-ți fie BINE!
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2025
marinasimionescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: marinasimionescu , utilizator 18:19, 15 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, situatia trebuie detaliata: mai are alte rude in viata? Ce acte medicale detine? Se poate ingriji singur? Ar putea cere punerea sub interdictie de principiu dar trebuie cunoscute mai multe detalii.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2025
Madalina Pascu, Avocat
Bună ziua, îmi cer scuze că am întârziat cu precizările necesare și ca să fiu punctuală la întrebările dumneavoastră vă răspund:
- o fi având alte rude, dar nu știu să țină legătura cu ele; de 22 de ani acest tânăr (40 de ani), care a crescut la orfelinat și pe care cel bolnav acum s-a oferit să-l ajute cu un loc de muncă atunci când a ieșit de acolo, locuiește împreună cu el, s-a lăsat de serviciu și îl îngrijește (îi poartă de grijă);
- bolnavul deține pensie pe caz de boală (a împlinit 62 de ani în martie a.c., iar de 3 ani este bolnav; nu știu sigur dacă are și îndemnizatie de handicap, dacă aceasta se obține automat, odată cu pensia de boală sau dacă se obține ulterior, în baza pensiei de boală;
- nu se poate îngriji sigur, nici din punct de vedere mintal (medicație și/sau alte activități ce țin de intelect, nici fizic;
- "Ar putea cere punerea sub interdicție de principiu dar trebuie cunoscute mai multe detalii." - s-ar părea că aici este problema pentru că nu știu ce să vă spun; nu știu ce presupune "punerea sub interdicție" și în ce condiții se face.
Am relatat exact situația atât cât o cunosc și am dedus-o de pe o rețea de socializare, fără a-i adresa tânărului întrebări suplimentare, pentru a nu-i da speranțe deșarte, în cazul în care n-aș putea să-l ajut. Repet, vreau să fie un ajutor dezinteresat, o fac doar pentru că simt să ajut, dar nu mă pricep cum. Nu fac parte din niciuna dintre familiile celor două părți implicate în acest caz.
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cu considerație,

Madalina Pascu a scris:

Buna ziua, situatia trebuie detaliata: mai are alte rude in viata? Ce acte medicale detine? Se poate ingriji singur? Ar putea cere punerea sub interdictie de principiu dar trebuie cunoscute mai multe detalii.

Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2025
marinasimionescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea sub interdictie vallyyy vallyyy Vreau sa ma lamuriti si pe mine cu ceva ....Am un caz in familie in care tatal isi da in judecata fiul(acesta suferind de schizofrenie paranoida) pentru ... (vezi toată discuția)
Succesiune maria1956 maria1956 Buna seara,sunt in urmatoarea situatie:tatal meu a decedat, mama este bolnava de Alzheimer, dependenta pentru care eu platesc toate cheltuielile privind med.+ ... (vezi toată discuția)
Tutela pentru parinti varstnici Geani_geani Geani_geani Buna seara. Am o problema majora cu parintii mei. Tata e grav bolnav, are cancer la rinichi si e aproape nevazator din cauza unei cataracte avansate. Mama e ... (vezi toată discuția)