Partajul succesoral in 2 judete.
Intr-un judet s-a facut succesiunea pe bunicii tatalui meu, tata a decedat in alt judet si are bunuri, o cota parte, si in al doilea judet cel de domiciliu, partea mea ce-mi revine in calitatea de fiu al tatei si al mamei o voi dona mamei, mama vrea sa-mi dea/doneze mie in contravaloare cota care-i revine tatei de la bunici in alt judet. La succesiunea de pe tata vreau ca mama sa ma imputerniceasca sa-mi revina mie partea de la bunici. Ce trebuie sa scrie notarul in imputernicirea pe care mi-o da mama astfel incit sa reiasa ca-mi da partea ei ca si eu i-am dat partea mea care-mi revenea in localitatea de domiciliu al tatei.?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Procura trebuie sa cuprindă în esență: datele mamei, datele dvs, ca împuternicit, pentru ce anume va împuterniceste (adica semnarea actului de partaj) si bunurile pe care le va lua mama la partaj (casa, terenuri, în suprafață de..., cu numărul cadastral..., situate în localitatea...)
Da, dar mă interesează, în mod special, ce scrie notara in procură, pe lingă cele scrise aici de dvs., cum se exprimă să reiasă că eu i-am dat ceva și sa-mi dea în contrapartidă altceva, adică dau mamei gratuit și să primesc gratuit? Care este cuvintul pe care-l va scrie, donare/contravaloare, că eu dau ceva să primesc ceva, nu aș da sultă? Poate scrie în procură că-mi donează partea ei? Sau se poate altfel. Partajele vor fi 2 și se vor face în două județe diferite, doi notari diferiți în zile diferite, intîi va fi partajul pentru mama, apoi al meu în alt județ cu unchii și mătușile (frații și surorile tatei).
Asta va scrie în actul de partaj.
Procura este împuternicirea dată de mama dvs pentru încheierea acestui act și ce bunuri ia dânsa.
Asta contează în procură.
Dacă sunteți atât de curios, o puteți însoți pe mama dvs la notar când face procura si o sa vedeți ce mai scrie în ea. Fiecare notar are propriul model de procură și propria formulare.
Înțeleg ca mama va lăsa dvs cota parte pe care a mostenit-o în calitate de soție, din cota tatălui asupra bunurilor de la bunici + o suma de bani.
Dvs ii lăsați mamei cota dvs din bunurile pe care le-ati moștenit de la tată.
Cuvântul este "partaj"/"partajare". Nu e o donație. Se împart mai multe bunuri între dvs și fiecare ia câte ceva.
Dacă mama va mai achita si o diferență de bani, se numește "sultă compensatorie".
Mama nu va achita nimic, nici noi nu am vrea să achităm ceva, ale ei valorează mai mult. Da, cind scrie procura vom fi la notar că facem succesiunea după tata + partaj+ îmuternicirea , toate in aceeasi zi. Dar partajul in județul bunicilor se va face cu unchii și mătușile. De la notara unde este mama a zis că nu face partajul pe bunurile bunicilor din celălalt judet. Eu intreb ce mă imputernicește mama să reiasă clar că eu i-am plătit valoarea bunurilor ce-i revin de la parinti soțului ei, adică de la bunici, că vor fi 2 partaje in 2 judete, la 2 notari. Notarul mamei a zis că nu face partajul din celălalt județ, că dacă l-ar face ar trebui să vină și unchii și mătișile mele, frații și surorile tatei. Partajul se va face pe bunuri indivizate. Eu am un model de procură să-l reprezint pe tata la succesiunea pentru bunici, stiu cum a făcut notara din județul mamei împuternicirea sa-l reprezint pe tata, dar asta va trbui să conțină in plus că eu am dat mamei în schimb un bun, acest schimb cum va fi exprimat că nu am de plătit sultă mamei? Donatie nu, sultă nu, vinzare nu, dar ce este acest tip de tranzacție? Partaj nu că notara care întocmește împuternicirea nu face partajul pe bunici, vă rog, nu știu cum să mă exprim altfel.
Este partaj.
Asa este asa se numește.
Sunteți 2 coproprietari pe mai multe bunuri și vi le împărțiți.
Se vor face 2 loturi.
Lotul 1, care se atribuie în deplina proprietate și exclusiva posesie mamei și consta in: - cota parte de 3/4 (cota dvs) din imobilul X
Nota: Restul de 1/4 aparține mamei, în baza certificatului de moștenitor dupa tata, nr..din data de..., aceasta (mama) intregindu-si dreptul de proprietate asupra imobilului.
Lotul nr.2 se atribuie în proprietate și exclusiva posesie dvs și consta in:
- cota parte de 1/4 (cota mamei), din cota de ...părți (cota moștenită de tata), din imobilul Y
Nota: Restul de 3/4 părți din cota de....(mostenita de tata), aparține dvs, în baza certificatului de moștenitor dupa tată, nr...din data de..., acesta (dvs) intregindu-si dreptul de proprietate asupra cotei totale a tatălui de...., iar restul de...părți din imobil aparține numitilor (unchii și matusile), conform certificatului de moștenitori dupa bunici nr...din data de....
În final, pentru imobilul de la tată, mama va avea 2 acte de proprietate:
- certificatul de moștenitor dupa tată (pentru cota de 1/4)
- actul de partaj încheiat cu dvs (prin care i-ati lăsat în proprietate cota dvs de 3/4)
Dupa ce veți încheia și partajul cu unchii și mătușile și veți lua bunul care va interesează, veți avea 3 acte de proprietate:
- Certificatul de moștenitor dupa tată (pentru cota de 3/4 din cota tatalui)
- Actul de partaj încheiat cu mama (pentru cota de 1/4 din cota tatalui)
- Actul de partaj voluntar cu unchii și mătușile (pentru restul lor de cotă din imobilul respectiv)
Actul de partaj voluntar este un act prin care se sistează starea de indiviziune între mai mulți coproprietari.
Nu este donație, pentru ca donația este un act cu titlu gratuit/o liberalitate (A ii dă lui B un bun în mod gratuit/cadou).
Or la partaj, fiecare coproprietar ia ceva: ori bunuri ori sultă.
Nu este nici schimb, pentru ca schimbul presupune transmiterea reciproca a bunurilor, iar în cazul unor acte de partaj, un coproprietar ia un bun, iar celalalt primește sulta (bani).
Nu primește un alt bun.
În plus, contractul de schimb urmează aceleași reguli de la vânzare.
Dacă coproprietarii sunt căsătoriți, bunul dobândit de fiecare prin schimb va fi bun comun cu soțul/soția.
Or, la partaj, se partajeaza bunuri dobândite prin moștenire (care sunt bunuri proprii), iar ceea ce ia fiecare în lot va fi tot bun propriu.
Nu este nici tranzacție, pentru ca tranzacția reprezinta un acord/o înțelegere, prin care părțile convin prin concesii reciproce stingerea unui litigiu.
Ceea ce nu e cazul dvs.
În situația dvs, exact asta e și asa se numește: act de partaj voluntar.
Nu știu dacă veți putea face și moștenirea și partajul în aceeași zi, fiindcă trebuie mai întâi sa fie intabulat certificatul de moștenitor după tata, astfel încât la partaj notarul sa obțină și sa păstreze la documentație extrase de Carte Funciara pentru autentificare, ca la orice act translativ de proprietate.
Sunt notari care fac și partaje extratabulare (adica fara ca bunurile sa fi fost intabulate și fără extrase de carte funciara).
Deși nu este interzis de lege, personal, nu recomand.
Dacă dvs faceți întâi partajul cu mama și toată cota tatălui o luați dvs, mama nu va mai participa la partajul cu unchii și mătușile.
Veți participa doar dvs, ca proprietar al întregii cote a tatălui.
Ca atare, nu știu ce sens mai are procura mamei.