avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestatie la Hotararea de neincepere a urmaririi ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestatie la Hotararea de neincepere a urmaririi penale

Buna ziua!

As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea penala pe care am facut-o dovedesc vinovatia faptuitorului. Mai mult decat atat, in Hotararea de neincepere a urmaririi penale formulata de catre judecator, acesta a mentionat toate infractiunile savarsite de faptuitor. Insa, in paragraful final, ca o contradictie la intreaga expunere, judecatorul a hotarat neinceperea urmaririi penale impotriva faptuitorului.
Mentionez ca faptele savarsite de faptuitorul impotriva caruia am depus plangerea penala constituie infractiuni, respectiv rebransarea ilegala la sursa de energie electrica si furt de energie electrica. Toate acestea in conditiile in care faptuitorul a carui firma se afla in faliment la momentul respectiv, ocupa in mod ilegal si abuziv un spatiu (al carui proprietar sunt) pentru care nu mai exista un contract de inchiriere (intre mine si faptuitor), si refuza, in mod sistematic sa paraseasca spatiul respectiv.

Doresc sa stiu cum sa fac o contestatie in acest sens, si daca exista un model anume pentru astfel de contestatii.

Va multumesc

Cu respect,
Elena Mihailescu
Cel mai recent răspuns: askator , utilizator 18:39, 19 Mai 2013
Faptul ca ocupa un spatiu fara drept si refuza sa-l paraseasca, nu este infractiune.Puteti pe cale civila sa solicitati evacuarea paratului.
Daca firma e in insolventa, trebuie sa luati legatura cu lichidatorul,pe el il veti cita( daca este unul numit).
Infractiune este faptul ca s-a rebransat la sursa de energie electrica si ca fura curent. El a fost deja evacuat din spatiu.
Eu faceam referire la infractiunea de furt pe care am mentionat-o in plangerea penala, motiv pt care nu inteleg de ce judecatorul a decis neinceperea urmaririi penale.
Numai procurorul poate sa solutioneze un dosar cu NUP. Veniti cu detalii.
Daca sunteti nemultumit de solutia de NUP pentru asa zisa fapta de furt energie electrica, va trebui in termen de 20 zile de la comunicare sa faceti plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala la primul procuror, si apoi la instanta.

Mai jos atasez articolele din CPP referitoare la
" Art. 275: Dreptul de a face plangere
(1) Orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime.
(2) Plangerea se adreseaza procurorului care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala si se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penala.
(3) Introducerea plangerii nu suspenda aducerea la indeplinire a masurii sau a actului care formeaza obiectul plangerii.

Art. 276: Obligatia de inaintare a plangerii
(1) Cand plangerea a fost depusa la organul de cercetare penala, acesta este obligat ca in termen de 48 de ore de la primirea ei sa o inainteze procurorului impreuna cu explicatiile sale, atunci cand acestea sunt necesare.

Art. 277: Termenul de rezolvare
(1) Procurorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 20 de zile de la primire si sa comunice de indata persoanei care a facut plangerea modul in care a fost rezolvata.

Art. 278: Plangerea contra actelor procurorului
(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
(3/1) Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.
(4) Dispozitiile art. 275-277 se aplica in mod corespunzator.

Art. 278/1: Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
(1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu.
(2) In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
(3) Dosarul va fi trimis de parchet judecatorului, in termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
(5) La judecarea plangerii, prezenta procurorului este obligatorie.
(6) La termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.
(7) Instanta, judecand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate.
(8) Instanta pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge plangerea, prin sentinta, cca nefondata, mentinand solutia din rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz.
Dispozitiile art.333,alin2 se aplica in mod corespunzator.
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, dispozitiile privind judecarea in prima instanta, si caile de atac, aplicandu-se in mod corespunzator.
(9) In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.
(10) Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.
(11) In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia instanta , prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art. 10.
(12) Instanta este obligata sa rezolve plangerea in termen de cel mult 20 de zile de la primire si sa comunice, de indata si motivat, persoanei care a facut plangerea, modul in care aceasta a fost rezolvata".
Model cerere:
Domnule Prim Procuror,
Subsemnatul(a).............................., domiciliat in ..........................in calitate de....................in dosarul penal .........................,in termen, formulez, prezenta
Plangere
impotriva soluţiei prin care....................................................................................................................................
............................................au fost scosi de sub urmarire penala, conform ..............
de procuror................., solicitandu-va ca prin rezolutia ce o veti da , sa dispuneti continuarea urmaririi penale si trimiterea in judecata
Motivele cererii
In fapt, arat ca........(se arata detaliat toate imprejurarile care dovedesc continuarea UP)
In drept, imi intemeiez plangerea pe dispozitiile art 275 Cpp "Dreptul de a face plangere. (1) Orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime".
De asemenea imi intemeiez plangerea si pe prevederile art. 278: "Plangerea contra actelor procurorului.(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
(3/1) Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.
(4) Dispozitiile art. 275-277 se aplica in mod corespunzator."
Data......... Semnatura..........
Domnului Prim Procuror al Parchrtului de pe langa ................................................
Mult succes!


Succes!
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic
Daca este vorba despre o rezolutie a procurorului,aveti 20 de zile de la data sosirii adresei pentru a formula contestatie la procurorul ierarhic superior.
Daca este o hotarare judecatoreasca,cum am inteles ,execercitati-va cale legala de atac.
Cel mai bine,ar fi sa angajati un avocat care sa va sustina cauza.
Buna ziua,
ca raspuns la
"plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată (art.278 ind.1 C.p.p.)" formulata de mine
am primit de la curtea de apel urmatoarul raspuns:
"Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenta împotriva Rezoluţiilor nr. ... din .... şi nr. .... din .... ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, pe care le menţine. Obligă pe petenta ..... să plătească statului suma de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de ..... "

In fapt, impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror,
si confirmata, de catre prim procuror (in urma contestatiei mele),
am adresat o plangere catre procuratura,
care mi-a raspuns ca a indreptat contestatia si dosarul catre Curtea de Apel.
De la Curtea de apel am asteptat sa fiu citata sau macar informata despre judecarea
contestatiei mele, (in vederea angajarii unui avocat care sa imi reprezinte interesele).

Conform Art. 278/1:
Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, respectiv:
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.

Mentionez ca nu am primit nici o citatie, nu am stiut nimic despre judecarea
de catre instanta a plangerii mele.

Conform: Art. 278/1:
Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, respectiv:
(10) Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.


In sentinta pe care am primit-o eu in urma unui proces despre care
nu am stiut ca a avut loc scrie "Definitiva", si ca trebuie sa platesc suma de 100 lei.
Deci nu pot ataca cu nici un recurs, cum prevede 278/1.

Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac.
Prevederile 278 de mai sus sunt informative, instanta nu trebuie sa respecte procedura?
Multumesc.

In fapt, in cazul de baza, procurorul a decis neinceprea urmaririi penale
luand in considerare afirmatiile persoanei impotriva careia am depus
plangerea penala, tragand
concuzii in cauza fara a le sustine prin nici o proba,
asa numitele probele aduse in cauza de cel impotriva caruia am depus
plangere sunt false.
Sa depun plangere pentru fals si uz de fals?

In esenta am atacat abuzul unui executor judecatoresc in efectuarea unei
executari silite fara respectarea procedurilor legale, si in toate imprejurarile
mi se raspunde ca executorul este parte pasiva, desi actiunile lui in mod direct
ii aduc castig de cauza lui (de exemplu in urma plangerii mele executorul
a redus cu de la sine putere suma pe care creditorul pretindea ca i-o datorez
- 95% din suma constand in onorariul executorului) la jumatate.
De exemplu: in rezolutia de NUP se vorbeste despre o somatie trimisa mie
care ar fi fost refuzata de primire cu semnatura, proba de care eu nu stiu
si nici nu am refuzat vreodata sa primesc vreun document.

Alte discuții în legătură

Procedura in penal... gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,daca se mai poate formula recurs/apel impotriva unei sentinte prin care instanta a respins plangerea impotriva ... (vezi toată discuția)
Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Atacarea ordonantei picika picika buna daca stiu bine rezolutia procurorului (SUP) se poate ataca in 20 de zile.. 20 de zile lucratoare sau 20 de zile calendaristice? de unde sa incep ... (vezi toată discuția)