avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cum se declara pensia din Germania?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cum se declara pensia din Germania?

Buna ziua! Primesc pensie de virsta din Romania 1500RON pe baza careia am si asigurare CAS si o pensie din Germania pe care trebuie sa o declar ca venit suplimentar in formularul 212. Am intilnit diverse comentarii contradictorii. Cum se declara pensia din Germania, e considerata "pensie" sau venit din activitatile listate in formular? Se impune un procent pentru CAS? Se cumuleaza pensia din Germania cu pensia din Romania? Care este baza legala pentru detaliile de mai sus.
Prin "alte surse definite conform Art.114 din Codul fiscal" nu apare categoria "pensie". Cum se incadreaza pensia di Germania daca pensia din Romania pe care o primesc este pesie de virsta cu dosar de pensie aprobat?
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: OctaviaMaria , utilizator 09:42, 5 Mai 2025
Vedeti daca va este de ajutor
[ link extern ]
Linkul anterior este foarte, foarte util. În completare, pensia din străinătate nu este considerată venit suplimentar, ea se supune legii impozitării pensiei din România, adică se impozitează suma care depășește 2000 RON până în octombrie 2024, și 3000 RON din octombrie 2024.
Dacă pensia este mai mica de 2000, respectiv 3000 RON, nu se depune nicio declarație.
Dacă primiți pensia în valută, trebuie să calculati suma totală anuală convertind valuta la cursul valutar mediu al anului pentru care se depune declarația. Deci, va fi impozitat cu 10% numai ceea ce depășește 2000 RON, respectiv 3000 RON pe lună, restul se deduce.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2025
OctaviaMaria, utilizator
Multumesc! O intrebare suplimentara referitoare la CASS - se aplica 10% sau nu?
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2025
GON13, utilizator
Dacă plătiți CASS din pensia românească, nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pentru sumele virate in cont? apostolga apostolga Buna ziua, In anul 2024 pana astazi mi-au fost virate in cont personal suma de 32.000 lei de la diverse persoane fizice,unele mi-au donat sumele de banuti ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere formular 630 odishor odishor Locuiesc in Germania.Lucrez in Germania din anul 2000, Sunt si cetatean german si roman.Am primit de la ANAF o declaratie de impunere formularul 630 cu o suma ... (vezi toată discuția)
Impozit aplicat la vanzarea de actiuni in strainatate Dorinator Dorinator Buna ziua, Am cateva nelamuriri referitoare la impozitul care se aplica veniturilor din vanzarea de actiuni listate pe bursele internationale. Bursa este ... (vezi toată discuția)