avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca sotia mea a lucrat 7 ani dupa care a facut ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca sotia mea a lucrat 7 ani dupa care a facut intrerupere pentru ...

Daca sotia mea a lucrat 7 ani dupa care a facut intrerupere pentru cresterea a doi copii cind a revenit la munca a fost data la somaj pentru ca s-a desfiintat intreprinderea are dreptul la pensie ? IMentionez ca intreruperea pentru ingrijirea copiilor a fost inainte de anul 1989
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 5 Mai 2025
Nu are . Inainte de 1989 , intrerupere pentru cresterea copiilor insemna concediu fara plata , nu era vechime in munca si - cu atat mai putin - stagiu de cotizare , conform legislatiei in vigoare azi . Ar avea nevoie de minim 15 ani CONTRIBUTIVI ca sa acceada la o pensie .
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2025
CHKa, utilizator
intrerupere pentru cresterea copiilor insemna concediu fara plata ??? Eronat.

Legea 1/1970
Articolul 9
Salariatul cu contract de muncă pe durata nedeterminată, care s-a încadrat în termen de 90 de zile de la încetarea motivului pentru care nu a mai lucrat, beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate în următoarele cazuri:
.....
În aceleaşi condiţii beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate salariata care a încetat activitatea fiind gravida sau pentru a-şi creşte un copil pînă la împlinirea virstei de 7 ani.
...
Prevederile de la lit. a-f şi de la alin. 2 din prezentul articol se aplică în cazul cînd salariatul s-a reincadrat în aceeaşi unitate sau într-o alta unitate, dacă unitatea la care a lucrat confirma în scris că nu îi este necesar.

Articolul 10
Se considera ca au vechime neîntreruptă în munca următoarele categorii de salariaţi:
a) salariatul care se afla în una din situaţiile prevăzute la art. 8 şi 9;

...

Perioada in cauza este stagiu de cotizare necontributiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata si legea 1/1970 ElenaArion ElenaArion Mama mea, nascuta pe 16 iunie 1956, doreste sa se pensioneze anticipat. A implinit 38 de ani vechime. Se poate pensiona fara penalizare? Cand? De asemena, in ... (vezi toată discuția)
Perioada de cotizare Balota Olimpia-Stels Balota Olimpia-Stels Bună seara, Concediul de creştere a copilului acordat în perioada 1987-1989 (concediu fără plată pentru creşterea a 3 copii) este recunoscut ca ... (vezi toată discuția)
Intreruperea serviciului pentru cresterea copilului in perioada 1986-1988 cecilia_dorina cecilia_dorina Intreruperea serviciului pentru cresterea copiului pana la 6 ani in perioada 1986-1988 constituie vechime in munca? (vezi toată discuția)